Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Kalveren krankzinnig duur

De managers willen geen kalveren verkopen onder €110, terwijl de marktprijs fors lager ligt. Dat zal deze winter problemen geven, want de kalversterfte is nu al te hoog door slechte voeding.

De kalveren van het bedrijf werden altijd gekocht door de werknemers en hun vrienden en kennissen. Dit jaar hebben die geen kalveren gekocht omdat het bedrijf de prijzen niet wilde aanpassen. De managers vragen voor een kalf van een week oud €110, terwijl een mager stiertje van een jaar oud op de veemarkt €200 kost. Dan blijf je wel met je kalveren zitten.
Ik heb de managers aangeraden met de prijs naar beneden te gaan. Verkoop dat spul nu, want over een maand brengen ze nog geen €30 op, en over drie maanden zijn het levende skeletten. Maar nee, een prijsverlaging was uit den boze.
Ik verwacht dat de meeste kalveren in een gat in de grond terecht komen. Als je ze niet kunt voeren, groeien ze immers ook niet.

Kalveren sterven door slechte voeding

Ik heb zelf ook een kalf gekocht dat dik 60 kilo woog (zie foto). Achter het kalf staat een drie maanden oud, gewoon ontwikkeld stiertje. Ik wou eigenlijk in april een vaarskalf kopen dat afstamt van een stier van KI Samen. Daar wilde de bedrijfsleiding niet aan. Om hun dommigheid te testen, stelde ik voor om een maand voor niks te werken als ik het kalf direct kon meenemen. “Nee”, luidde het antwoord, “we verkopen geen vaarskalveren”.
Twee maanden later keek ik waar nummer 7977 gebleven was. Ik kon het niet meer vinden. Het is door slechte voeding gestorven toen het 3 weken oud was. Dat deed me zeer. Het was zo’n mooi lekker kalf van een koe die nu dik 10 jaar oud is en nog jaren mee kan. Wat heb ik een paar weken de schurft aan die managers gehad.

Inseminator doet het liefst niets

Ik ben daar niet voor het geld, maar om koeien te zien en er elke dag mee te werken. Dus heb ik er geen moeite met ze wat uit te schelden. Als ze dan zeggen ‘vertrek’, dan vertrek ik. Maar dat zal niet voor lang zijn, want de inseminator vertrekt dan iets later. Die kerel heeft dan helemaal geen vrije dagen meer, of morele steun. Het liefst doet hij niets dan met pen en papier rondgaan en instructies geven.

Ik kan niet zoals hij naast iemand staan die werkt en zelf niks doen. Daar word ik wild van. Toen mijn hand in het verband zat, deed hij alles in de eerste periode alleen. Ik kon met mijn linkerhand niet in de koe. Dus waren de rollen omgedraaid: hij aan het werk en ik aan het schrijven. Dat ging me te langzaam en zijn hand is niet rustig met de pipet. Na drie dagen insemineerde ik zelf weer. Ik moest wel op mijn tanden bijten, maar ik kan het niet zien als iemand werkt en ik daar moet staan als zijn hulpje. Dan wil ik naar huis.

foto's: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  mooi stukje weer Bert. Ik geniet elke keer weer van je mooi geschreven Blog.

  Succes deze winter !

 • no-profile-image

  Bas

  Hoeveel managers hebben ze daar eigenlijk? en hoeveel personeel?

  Het bedrijf heeft toch 350 koeien? lijkt me niet dat je daar zo gek veel man voor nodig hebt?

  groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Bas. na dik 1 jaar er mijn beste gedaan te hebben is alles drachtig geworden en gekalfd met 2 jaar gangen pinken er bij die toen ook niet drachtig waren. komen ze nu aan dik 500 melkkoeien.vorig jaar hadden ze 180 kalveren het hele jaar totaal. nu en komen ze op rond de 500 kalveren tegen eind van het jaar.
  Managers 2 directeur 1.hoofd melker 1 hoofd voeding 1 hoofd koeien 1 hoofd techniek 1 hoofd akker 1 hoof veearts 1 hoofd boekhouding 1 enz. dus het is dik bevolkt met commandeurs. totaal zijn er rond de 60 mensen.
  zou je een aparte blog over kunnen maken. hoe dat werkt tussen al deze commandeurs.
  Groeten Bert

 • no-profile-image

  Bas

  60 man op 500 koeien??? ongeloofelijk nog geen 10 koeien ( plus jongvee) de man. wat kost een arbeidskracht daar?

  Hoeveel hectare bewerken ze daar bij?

  Mooie blogs heb je altijd. lees ze met veel plezier!

 • no-profile-image

  Bert

  Bas. 15 bewaking. 12 melksters.4 stal schoon makers. 2 kalveren verzorgsters. 4 boekhoudsters-administratie.bedrijfs hoofden en baasjes 7.trekker-truck mannen 7.
  veearts2.electrik1 inseminator2 en nog wat die ik vergeet.keuken 3.heb je 60. vergeet niet alles moet hier zelf gedaan worden. van a tot z.
  Groeten
  Bert

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit is pas dat wat meestal alles in het negatief laat kantelen .
  In meedere oostelijke landen ben je als het ware alles in de cycluus (van veredelaar eigen zaaigoed(bestemd voor groenvoeder) tot em met de winkelier van de producten afkomstig van de melk .
  Als buitenstaander denk je al snel dat dit pas de business is maar meestal is dat niet zo !
  Dat dit niet zo is merk ja al snel aan het (oa) personeelsbestand .
  Het resulaat is dan dat dergelijke bedrijven dan en soort comunne blijven en zijn en deze statuus langs geen enkele zijde in te perken is.
  Als er dan mooi ,,technisch"resulaat kan aan plakken gaat dit meestal in comunnerook op .
  Ook uitgeven van bv zakens lopen meestal niet vlot om reden het ganse ,,landelijk" bestel er niet is op afgestemd.
  Het is dan ook meestal nog beter daar niet aan te tillen want dan slaat een gans landelijk handelsorganisatiesysteem in elkaar en ben je nog verder.
  In Hongarije hebben we dat de afgelopen 15 jaar maar al te snel zien gaan .
  Vaste koppelingen tussen megabedrijven en megaslachthuizen werden uit elkaar gereten door allerlei opkomende privéhandelssystemen in allerlei factoren van de varkenshouderij .

 • no-profile-image

  Gert Beijer

  Bert v Lier.
  Ik wilde reageren op jou antwoord bij grote brand in canada.
  Maar blijkbaar kun je niet tegen de waarheid en haal je het punt weg dat er niet meer gereageerd kan worden.
  Dus een punt van zwakte. Je dacht dat ik nog nooit buiten het dorp was geweest,maar dat heb je dus duidelijk mis. Jou bericht over de diesel kom bij ons over dat er al honderden liters waren gestolen,maar dat is dus 100 liter. Ja dat merk je niet direct. maar wat ik wel kwijt wil is dat het heel normaal is dat als iemand je geholpen heb met de zooi van een brand op te ruimen er een biertje wordt gedronken. Groet G.Beijer

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  verdomd gert. je bent een onbeschoft stuk vreten. om iemand zo door het slijk te proberen tehalen. Weblogs zijn er om van gedachten te wisselen maar niet om met modder tegooien. hou er mee op

 • no-profile-image

  Bert

  Gert.Zit je hoog dat biertje. MOET ik dan een kratje naar adres nieuweweg met wat vuurwerk er bij voor je bezorgen?
  Maar let op met dat vuurwerk. Bij je buur liggen vaak brandbare dingen achter zijn schuur.
  En IK heb geen reageren knop weg gehaald.Denk je dat boerderij je gezever ook niet kots moe is even als vele anderen.
  Punt van zwakte waarheid. welke waarheid.In de blog is voor iedereen alles duidelijk. nogmaals begrijpbaar lezen kun je niet.gaat jouw alleen om het punt van bier.En dat je niet kunt lezen blijkt wel. ik heb niet geschreven dat je niet buiten dorp bent geweest deed een andere als reactie op je geëtter. Ik heb geschreven dat je nog niks mee gemaakt hebt En egaal wat je nog schrijft Gert. Ik reageer niet meer en wacht op een blog van jouw zodat we de kans hebben daar ook op kunnen blijven etteren.Positieve kritiek is altijd goed.Met negatieve kritiek is niemand geholpen. Is een van je buren het ook volledig met me eens in zijn mails aan mij.
  Bert

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.