Rundveehouderij

Achtergrond

‘In 2010 moeten we weg uit Bunnik’

Stichting veemarkt Utrecht heeft nog anderhalf jaar de tijd om een nieuwe marktlocatie te vinden. „We zijn volledig afhankelijk van de politiek”, zegt Cees Kers

Dakloos in 2010. Dat is het benauwende vooruitzicht van Stichting Veemarkt Utrecht. Over anderhalf jaar gaat de agrarische bestemming van de huidige marktlocatie in Bunnik eraf. Daar ligt geen toekomst.
Harde toezeggingen voor een nieuwe locatie zijn er niet. De gemeente Utrecht stelt alleen een werkgroep op, die helpt met deze zoektocht. „We zijn volledig afhankelijk van de politiek”, zegt Cees Kers.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
„In 2005 maakte de gemeente Utrecht bekend dat de Utrechtse veemarkthallen moesten wijken voor sociale woningbouw. Tegelijkertijd werd ook een motie aangenomen dat de gemeente met een nieuwe locatie op de proppen moest komen. Ons is toen zwart op wit een nieuw onderkomen beloofd.
Maar dit jaar is die motie herroepen. In principe staan alle gebruikers van de Utrechtse veemarkt straks op straat, ondanks de belofte uit 2005. De gemeente heeft ons laten barsten.”

Hoe is de situatie nu?
„De veemarkt is uitgeweken naar Bunnik. Maar in 2010 moeten we daar weg. Al lobbyen we als noodscenario nog wel voor behoud van de veemarkt in Bunnik. Op dit moment zijn we druk bezig met drie alternatieve locaties, allemaal in de gemeente Utrecht.
Ook hebben we de oude veemarkthallen op het oog. Dat lijkt vreemd, maar het complex voldoet aan alle eisen en beschikt over alle vergunningen. Bovendien moet ik nog zien of de zo gewenste sociale woningbouw wel mogelijk is met de huidige kredietcrisis. Maar helaas heeft de wethouder zich wat dit betreft helemaal ingegraven.”

Wat is de rol van de werkgroep van de gemeente?
„Die moet ons, en de andere gebruikers van de veemarkthallen, helpen om een nieuwe locatie te vinden. In juni 2009 moet ze daar verslag van uitbrengen bij de gemeente Utrecht. Het lastige is dat we geen zekerheid hebben.
We hebben wel houvast. LTO, NMV en de provincie Utrecht staan achter ons en de actiebereidheid onder onze leden is groot. Maar feit blijft dat we afhankelijk zijn van de politiek. De gemeente heeft alleen een morele verplichting tot een veemarkt. Maar ik hoop op voortschrijdend inzicht.
Een veemarkt hoort bij Utrecht. Als de politiek dat zou beseffen, kan het in vijf minuten geregeld zijn. Want we hebben alleen een locatie en voortzettingskapitaal nodig. Het perfecte voorbeeld is Purmerend. Dat scenario kan hier ook.”

Is een andere stad een optie?
„Nee, de veemarkt is het visitekaartje van Utrecht. We horen hier. De centrale positie van de stad is de kracht van de markt. Voor de aan- en afvoer van dieren is Utrecht ideaal.
Opschuiven naar Apeldoorn of Zwolle is voor mij geen optie. Veel mensen uit het zuiden en westen van het land komen naar Utrecht. Daar moet je niet aan tornen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.