Rundveehouderij

Achtergrond

Hongerwinter op komst

Het gaat niet goed op het melkveebedrijf dat ik begeleid. Dat krijg je ervan als je niet inspeelt op de droogte. Bergboeren slachten nu al massaal vee. Er is een hongerwinter op komst.

Stinkpoot komt weer opzetten op het melkveebedrijf met 400 koeien dat ik begeleid. De managers van het bedrijf vragen me de koeien te bekappen, maar dat vertik ik. Ze moeten het zelf maar eens doen. Want deze stinkpoot was gemakkelijk te voorkomen geweest door de koeien elke week door een formalinebad te laten lopen. Maar dat is niet gebeurd, omdat het bad gesloopt is door een trekker en reparatie ervan lang op zich liet wachten.
Dit alles speelde in de periode dat ik met mijn hand klungelde. Ik heb het verband er weken achtereen omgedaan als ik naar dit bedrijf ging, zodat voor iedereen duidelijk zou zijn dat ik de koeien niet bekappen kon. Ik heb het op een andere manier opgelost. Niet op een manier zoals het hoort en mag. Maar als zij niet ingrijpen, doe ik het op mijn manier. Ik kan de werkwijze niet in deze blog zetten, want dan is het commentaar niet van de lucht.

Geen bierbostel gekocht

Een ander advies dat de managers naast zich hebben neergelegd is om bierbostel te kopen. Ik heb ze gezegd alle bierbostel te kopen die maar te koop is van de drie fabrieken in deze regio en deze in te kuilen. Want er groeide niets dit jaar, en dat was al duidelijk in mei. Ik kon het zien aan het onkruid en de bloemen in onze tuin. Het wilde gewoon niet. Er zat geen vocht in de ondergrond en er kwam maar geen regen.
Ze hebben dat advies niet opgevolgd, en nu zitten ze er mee. Er is nauwelijks ruwvoer gewonnen. De luzerne is groen ingekuild. Dat is dus gewoon mest, geen voer. Als je het zo inkuilt, rot alle eiwit weg.
Aankoop van bierbostel is nu ook geen optie meer. De bierfabrieken produceren al duidelijk minder. Bovendien zit iedereen nu zonder voer, dus de andere veebedrijven en privéboeren willen nu ook wat van de bierfabriek. Onze fabriek heeft nu al af en toe te weinig voor de varkens.

Droog, droger, droogst

In een straal van 500 kilometer om Almaty is het verschrikkelijk droog geweest. Luzerne en mais groeiden niet, maar verdroogden. De oogst van tarwe en gerst en eventueel voergraan is bar slecht. Op de meeste plekken kwam er geeneens 150 kilo per hectare af. Bij aardappelen geldt hetzelfde verhaal: of ze zijn er niet, of het zijn hele kleine en hele zieke.
De berg- en heuvelweiden waren begin augustus al als de steppe. Dus konden de privéboeren niets maaien voor hun vee. Daardoor rest de boeren weinig anders dan vee te verkopen. Niet voor niets zakken de slachtprijzen hier nu maand na maand.
Nee, als dat zo doorgaat, wordt het een hongerwinter voor de dieren. Als het daar maar bij blijft.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.