Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Grote trucks en de eerste sneeuw

Een klein Fiatje kun je hier niet rijden, want dat wordt een keer je dood. Het vallen van de eerste sneeuw leidt tot een veldproef rond zaaien van luzerne.

Wij staan te kijken van de grote trucks die mensen hier rijden, maar als je eenmaal een eland voor je auto hebt gehad, weet je dat een klein Fiatje geen bescherming biedt. Ik heb enkele weken geleden een hert tegen de auto gehad. Dit dier liep in volle vaart uit het bos tegen de zijkant van mijn truck. De auto is zwaar genoeg om de klap van enkele honderden kilo’s vlees te verwerken, maar had toch even voor 3.500 dollar schade. Gelukkig kun je dit hier goed verzekeren en kost het geen no claim korting.

Roofdieren rond de boerderij

Ook de aanwezigheid van de roofdieren is hier iets om rekening mee te houden. De hond en de kat zijn hier ’s nachts buiten niet veilig. Onlangs is op tien kilometer van ons bedrijf een poema (bergleeuw) gezien. Ook die dieren komen steeds meer voor. Gelukkig is er nog zoveel wild dat ze voldoende te eten hebben.

Sneeuw beschermt gras en luzerne

Gisteren is de eerste sneeuw gevallen; nu gaat de winter echt invallen. Ik heb nog ongeveer 15 hectare gras en luzerne gezaaid. Het is de bedoeling dat het zaad onder de sneeuw blijft liggen tot het voorjaar en dan kiemt als de sneeuw smelt. Ik moet nog wel 30 hectare doen, maar die bewaar ik tot in het voorjaar. Dan kan ik mooi kijken of het veel verschil maakt in de groei.

Ergens ben ik wel blij dat de sneeuw valt. We proberen nog zo veel mogelijk voor de winter te doen en lopen tegen problemen aan omdat we te snel willen. Gisteren is een houtvester begonnen met het omzagen van een strook van 100 meter bomen aan de buitenrand van ons bedrijf. Dit betekent weer eens 50 hectare extra land bij te houden volgend jaar.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hennie

  Ja Eric wij hebben de eerste sneeuw ook al gehad, we krijgen soms net het gevoel van de 'donkere dagen voor kerst'. Ook hebben we al verschillende nachten met vorst gehad , het koudste tot nog toe -11.
  Succes verder met jullie bedrijf!!

 • no-profile-image

  Toon de Jager

  Beste Eric en Louise
  Ik weet niet of jullie mij nog kennen maar toen jullie in Haastrecht woonde ben ik bij Louise wezen trainen met mijn Border Collie.
  Ook is een puppy bij ons geweest en dat was Clan
  Ik wil jullie heel veel succes wensen met jullie schapenbedrijf Groet Toon de Jager

Of registreer je om te kunnen reageren.