Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Grote bloemkolen en Wereld WC Dag

Afghanistan heeft grote bloemkolen. Mede dankzij de bemesting, met poep uit latrines. Maar ja, nu willen die Afghanen mooie doorspoel-wc’s, net als wij.

Afghanistan heeft de grootste meloenen in de hele wereld, de grootste granaatappelen en de grootste vetstaarten aan hun schapen. Waar het ook kampioen in is: de bloemkolen. Als de bloemkolen in de winter weer op de markt komen, moet ik altijd denken aan die oude carnavalskraker.

Bloemkolen krijgen speciale bemesting

Ik heb er eens wat onderzoek aan gedaan en weet nu dat het niet het zaad uit Enkhuizen is, maar de speciale bemesting. De bloemkolen krijgen namelijk wat in het Engels zo mooi nightsoil genoemd wordt: poep uit de latrines. Nu wordt het allemaal wat minder smakelijk. Maar het is 19 november Wereld WC Dag. Dus het moet er toch maar even uit. Let's talk about toilets!

Bruin goud

Traditioneel hebben Afghaanse huizen hun latrine op een verhoginkje aan de buitenmuur. Aan de buitenkant van die buitenmuur zit een discreet ijzeren luikje, dat toegang geeft tot de ruimte onder de latrine. ’s Nachts komt er een legertje van ezel- en paardenkarren met moedige mannen met een bats, die elke dag weer dit… - zullen we het maar het bruine goud noemen? - ophalen en naar de tuinbouwers buiten de stad brengen. De boeren hebben het graag en betalen de bruingouddelvers.

Mensen willen moderne wc

Toch staat dit systeem steeds meer onder druk. Mensen willen moderne wc’s zoals wij in Nederland kennen: met een stortbak en een bril om op te zitten. De ellende is dat dit toch echt alleen maar kan als je 24 uur per dag stromend water hebt, een werkende riolering en wc-eend.

Sanitatie in Kandahar

Vorige maand evalueerde ik een schoolhygiëne en -sanitatieproject in Kandahar. Daarin waren onder andere de wc's van een aantal scholen gerenoveerd. De ontwikkelingshulp van een niet nader te noemen land had vijf jaar geleden een mooie school gebouwd met moderne wc’s, maar weinig nagedacht over de toepasbaarheid van die technologie in Afghanistan. Nieuwe wc-potten, stortbakken, brillen, watertank op het dak, dompelpomp in het boorgat geplaatst en… een losse draad uit het boorgat, want Kandahar heeft eigenlijk haast nooit elektriciteit en in een generator was niet voorzien. En zelfs als die er al was, is er nog geen riolering om al die kleine en grote boodschappen af te voeren.

Droge latrines

Een school met 2.000 leerlingen, één keer per persoon per dag doortrekken levert 10 kuub afvalwater op, dat met een tanker opgehaald moet worden. Maar de schooldirecteuren willen niets horen over de zogenaamde droge latrines: het moeten doortrek wc’s worden, want: ‘die hebben jullie toch ook allemaal?’ Zo zie je dat de hardwarekant van projecten veel makkelijker is dan de softwarekant: hoe help je mensen de beste oplossing voor hun situatie zelf te bedenken en te accepteren?

Zonde om schaars drinkwater door te trekken

19 november is het dus Wereld WC Dag. Zo’n internationale dag voor de wc is hard nodig, om eens na te denken over hoe dat in de toekomst moet met zowel onze als ook hun sanitatie. Dat is een belangrijk onderwerp, zeg maar een grote boodschap. Hoeveel schaars drinkwater trekken wij wel niet met ons allen door om daarna weer te betalen voor de waterzuivering? Twee keer betalen, en voor wat? En om hier die kampioensbloemkolen te gaan telen met kunstmest is toch van de zotte als de natuurlijke mest voor het opscheppen ligt. Misschien moeten we toch maar efficiëntere en meer hygiënische droge latrines gaan promoten op die scholen.

Foto's: Anton van Engelen

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    de poeper

    vijfde rij tweede bloemkool voor grote boodschap
    derde rij derde bloemkool voor kleine boodschap

Of registreer je om te kunnen reageren.