Rundveehouderij

Achtergrond 316 x bekeken 3 reacties

Film aan de zee

Ben je een geslaagde emigrant, als je na één jaar wonen in je nieuwe land met tegenzin naar de plaatselijke super gaat? Herregud, daar komt weer zo’n waterval Trønder-dialect over me heen!

Het invullen van Noorse subsidieformulieren en een ondertiteld journaal volgen gaat heel redelijk, maar een stel pratende dorpelingen klinkt me als koeterwaals in de oren. Natuurlijk is het een kwestie van oefening, maar de koeien praten nu eenmaal geen Noors! De cursusboeken liggen onder een laag stof te wachten totdat ik klaar ben met duizend-en-een andere dingen, zoals deze blog schrijven, en het opzetten van een filmklubb.

Cultfilms

In Nederland heet een filmklubb een filmhuis. Dat onderscheidt zich van de reguliere bioscoop door het aanbod. Er worden nauwelijks Hollywoodproducties vertoond. De nadruk ligt op films uit de hele wereld die gemaakt zijn met een kleiner budget. Meestal drijft een filmhuis op basis van vrijwilligerswerk en een stukje subsidie, dat is hier in Noorwegen al niet anders. Wanneer enkele dorpelingen horen over mijn ervaringen met filmhuis Luxor in Zutphen, hebben ze er gelijk oren naar. Ik stel voor om dan maar te beginnen.

Film met vis!

Zo gezegd, zo gedaan. Een aantal filmliefhebbers vormen het bestuur, bombarderen mij tot leider en sturen me op pad met een lijstje mogelijke locaties. De kantine van de voetbalclub gaat snel van de lijst; ik heb geen zin vóór en na iedere film de honderden trofeeën en bekers te verplaatsen. Uiteindelijk kies ik voor de bovenverdieping van de Salmar, een bedrijf aan de haven dat zalm verwerkt. Mooi centraal gelegen in het centrum en dicht bij de kroa (kroeg). De vislucht nemen we op de koop toe.

We registreren ons bij een landelijk overkoepelende instantie die onder meer de films rouleert. De subsidie wordt aangevraagd en toegekend en een digitale projector (beamer), dvd-speler en luidsprekers worden gekocht. We kopen geen scherm, maar maken een muur glad en wit. Je zou het niet zeggen, maar beeld en geluid zijn echt uit de kunst. De stoelen komen van de school en het dorpshuis, en bij mijn laatste bezoek aan Nederland heb ik een stel filmposters meegenomen om de zaak wat op te fleuren.

Gratis popcorn

Inmiddels hebben we twee zondagen gedraaid en iedereen is razend enthousiast. Gewoontegetrouw eten de Noren graag midden op de middag hun warme hap, zodat we pas om 17.00 uur een film voor de kids draaien en om 20.00 uur één voor de volwassenen. Als Nederlander kun je het je bijna niet voorstellen, maar de mensen in dit dorp moesten voorheen ruim 2 uur rijden voordat ze een filmpje konden pakken. Nu kunnen ze twee keer per maand naar de film op een steenworp afstand vanaf huis. Ook mensen uit de omliggende dorpjes weten de weg al aardig te vinden.

Het geeft me een warm en trots gevoel dat een stel Noren warm zijn gaan lopen voor mijn plan en dat we het met z’n allen hebben klaargespeeld. Wat is er nu mooier om te zien dan een rij stralende kindersnoetjes met een zak popcorn in de hand!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  josien

  ben een beetje jaloers: hier geen mooie filmhuis films! mooi verhaal. en zo komt dat koeterwaals toch ook wel?

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Josien, een compliment is altijd leuk. Kom een keer op de koffie, als je zin hebt. Kunnen we over onze koeien praten en een filmpje pakken!
  Vera

 • no-profile-image

  Anke

  Hé Vera, Je filmhuis is voor elkaar ! Leuk zeg. Gezien de foto's ook nog aardig druk. Eens kijken als ik de filmladder krijg of ik 'n filmpie kom pakken ;-) doegg

Of registreer je om te kunnen reageren.