Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Extra verruiming alleen voor vetoverschrijders

De quotumverruiming in 2009 komt uit op 2,5%. Voor bedrijven die minder vette melk leveren dan hun referentie blijft dat echter bij 1 procent. Voor vetoverschrijders kan het ook 3,6% zijn.

De quotumverruiming van vijf keer 1 procent vanaf 1 april 2009 is nog geen koe per jaar voor een gemiddeld bedrijf. Daar komt nog een eenmalige verruiming bij door de verlaging van de vetcorrectiefactor. Die geldt echter niet voor alle bedrijven. Alleen de bedrijven die vettere melk leveren dan hun vetreferentie kunnen daardoor meer melk leveren. Voor heel Nederland komt dat neer op 170 miljoen kilo melk, ongeveer 1,5 procent. Dan kom je in totaal op de 2,5 procent waar minister Verburg opgetogen over is. In de hele EU komt dat ook neer op ongeveer 1,5 procent, met grote verschillen per land. België krijgt door de lagere vetcorrectie bijvoorbeeld 3,4 procent meer ruimte; in Denemarken is die vrijwel nihil.
LTO-vakgroepvoorzitter Siem Jan Schenk is niet helemaal tevreden, maar wel blij met de verruiming en de aanpassing van de vetcorrectie. Volgens de NMV en DDB is het bereikte akkoord ronduit slecht.

Vetcorrectie halveert voor vetoverschrijder

De huidige vetcorrectiefactor is 0,18. Die wordt met ingang van het melkquotumjaar 2009-’10 verlaagd naar 0,09. Die geldt dus alleen voor bedrijven die melk leveren met een hoger vetpercentage dan de vetreferentie van hun melkquotum (vetoverschrijder). Nu wordt de hoeveelheid melk verhoogd met 0,18 maal per 0,1 procent verschil tussen geleverd vet en vetreferentie. Voorbeeld: geleverd vet 4,5 procent en vetreferentie 4,3 procent is een verschil van 0,2. De correctie op de geleverde melk is dan 0,18 maal 0,2 is 0,036.
Bij 600.000 kilo geleverde melk is de correctie dan 0,036 maal 600.000, dat is 21.600 kilo melk. Voor de bepaling van de superheffing is dan 621.600 kilo melk geleverd.
Voor de vetoverschrijder gaat de correctiefactor straks naar 0,09 in plaats van 0,18 en wordt daarmee gehalveerd. De vetcorrectie komt dan neer op 10.800 kilo melk. De geleverde melk voor de superheffing is dan 610.800 kilo.

Geen extra verruiming voor vetonderschrijder

Voor een bedrijf dat melk levert met 4,3 procent vet op een referentie van 4,5 procent werkt het omgekeerd. De berekening is gelijk, maar dan negatief. Bij een leverantie van 600.000 gaat er bij deze vetonderschrijder 21.600 kilo melk af van de werkelijke leverantie. De superheffing wordt hier bepaald op basis van 578.400 kilo melk (600.000 – 21.600). En dat blijft ook zo.
Voor de vetoverschrijder ontstaat dus extra ruimte, voor de vetonderschrijder niet.

Extra ruimte voor vetoverschrijder gauw meer dan 1,5 procent

De extra ruimte voor de vetoverschrijder kan bovendien hoger uitpakken dan 1,5 procent. Ga je uit van een quotum van 600.000 kilo met 4,3 procent vet en een vetleverantie van 4,5 procent ,dan mag dat bedrijf nu 579.151 kilo melk leveren. Het blijft dan net binnen het quotum met een correctiefactor van 0,18. Bij de correctiefactor 0,09 mag hij op hetzelfde quotum en met hetzelfde vetpercentage 589.391 kilo leveren. Dat is 1,8 procent meer op basis van een vetverschil van 0,2 procent boven de referentie. Bij een vetverschil van 0,3 procent boven de referentie loopt dat op naar ruim 2,6 procent meer melk binnen het melkquotum dat vijf keer met 1 procent wordt verhoogd, in totaal 3,6 procent komend jaar. Voor de vetonderschrijder blijft het dus bij die jaarlijkse 1 procent.

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE006526D01

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Wim,

  kijk je berekening van de onderschrijder eens na...., en herstel het a.u.b.

 • no-profile-image

  Wim Esselink

  Jan, bedankt voor je scherpe opmerking. Ik heb het aangepast.

 • no-profile-image

  Frank Post

  Maar wat als iedereen een hoger vet gaat melken? Word het dan 3,5% extra quota?

 • no-profile-image

  richard

  heb het gisteren uitgereked!
  we hebben een vet quotum 4.13 en leveren 4.69. Door de nieuwe berekening mogen we bijna 5% meer zonder de 1 % die we ook al krijgen!
  Dus in ons geval bijna 6% meer melken

 • no-profile-image

  Joost

  Kan iemand mij vertellen of het zo is dat het voor vet onderschrijders gewoon 0,18 blijft?? Anders gaat het voor mij erg slecht uitpakken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.