Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Extra verruiming alleen voor vetoverschrijders (2)

Voor wie de verruiming voor zijn bedrijf wil bereken, is hier een excel-sheet.

Over de verruiming van het melkquotum is nogal wat discussie ontstaan. Iedereen krijgt er vijf maal 1 procent bij vanaf het volgende quotumjaar, dat is wel duidelijk.

Voor vetoverschrijders (melk met een hoger vepercentage leveren dan de referentie) ontstaat door de verlaging van de vetcorrectie extra ruimte binnen het verruimde quotum. Dat komt voor Nederland neer op naar schatting 170 miljoen kilo, oftewel 1,5 procent extra ruimte. Die extra ruimte kan voor individuele vetoverschrijders oplopen tot meerdere procenten.

In het rekenvoorbeeld kunt u het zelf berekenen. De cijfers die ik eind vorige week noemde zijn ingevuld, maar u kunt ook uw eigen gegevens invullen. Het is misschien even goed kijken, maar u kunt zo precies zien hoeveel u kunt melken binnen uw melkquotum. Voor de vetoverschrijders rolt het percentage extra verruiming ook uit de berekening.

Ik ben best benieuwd hoe het uitpakt per bedrijf. Geef daarom de extra ruimte op uw bedrijf door via de reageerknop. Vermeld dan ook uw vetpercentages en het quotum.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rmezenberg

  betreft artikel boerderij : overname ??
  de ouders een habbekrats en zoon/dochterlief kan voor 1 euro/kg melk bedrijf overnemen.
  Nu zet je de ouders er karig bij ,waarom niet de opvolger?? Mag er ook wel voor werken een overnameprijs tot 1,50/kg melk mag heus wel.

 • no-profile-image

  inberg johan

  ik heb 1040000 ltr quotum met 4.41% vet
  wat is dan het gevolg met het nieuwe quotumjaar bij onder of overschrijding?

 • no-profile-image

  Wim Esselink

  @Inberg Johan, als je meer vet levert dan 4,41 % wordt de correctiefactor 0,09. Lever je minder vet dan 4,41 %, dan blijft de correctiefactor 0,18.

Of registreer je om te kunnen reageren.