Rundveehouderij

Achtergrond

Diefstal van vee

Diefstal van vee is schering en inslag in Kazachstan, vooral in september en oktober. Niet vreemd, want veediefstal is hier een soort traditie.

De laatste week van september en de hele maand oktober is het raak hier in Kazachstan. Dat is de periode van diefstal van vee en landbouwbenodigdheden. Elke week worden er wel paarden en koeien gestolen. Vaak is het vee dat op de open velden loopt met een slapende of dronken herder erbij. Maar soms hoor ik andere verhalen. Zo is bijvoorbeeld het paard van mijn buurman onder het middageten gestolen. Het dier was nog opgezadeld en stond maar een paar meter van zijn huis af.

In een dorpje verderop verdwenen in de loop van een paar dagen koeien. Ook verdwenen ruim 100 schapen. De helft ervan is later teruggevonden, de andere helft was al geladen en vertrokken. De dief is later wel gepakt.

Dorpsbewoners

Bij een varkensboer, aan wie ik voorheen geltjes leverde, waren dieven gewoon midden in de nacht varkens aan het laden. Hij merkte het tijdens een steekproef en belde direct de politie. Uiteindelijk bleek het halve dorp bij de diefstal betrokken. De varkenhouder kon geen voet meer in dat dorpje zetten. Ook had hij direct geen enkele hulp meer en moest hij medewerkers van ver halen. Die nieuwe medewerkers kregen eveneens op hun donder van de dorpsbewoners. De man heeft uiteindelijk van ellende zijn bedrijf maar verkocht. Gelukkig had de goede man me al betaald.

Traditie

Dat zo veel vee wordt gestolen, komt doordat veediefstal een oude Russische traditie is. Vroeger kwamen de koeien, schapen en paarden rond oktober uit de heuvels en bergen terug naar de kolchoz of sovchoz. Dan kwamen vaak een kleine 1.000 dieren ineens en allemaal tegelijk door de dorpjes heen. De straten waren dan bomvol en de mensen zetten hun omheining open. Het kon dan zo maar ‘toevallig’ gebeuren dat een of twee dieren in hun tuintje zouden lopen. Als ze er eenmaal waren, ging de poort weer dicht en waren de arme arbeiders voorzien van hun wintervoorraad vlees.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.