Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Diefstal van mais

Kleine kippen- en varkenshouders roven in Kazachstan de maispercelen leeg. Als je ze op heterdaad betrapt, heb je een groot probleem. Want moet je dan de politie wel inschakelen?

Nu de maiskolven bijna worden geoogst, gaan de kippen- en varkensboeren ’s nachts andermans veld op. Ze oogsten er kolven, vaak in grote hoeveelheden. Ze maken dan hopen tussen de rijen. De volgende nacht laadt een kleine vrachtauto de kolven en zijn ze snel verdwenen.

Op heterdaad betrapt

Op het koeienbedrijf dat ik begeleid, zijn twee groepen bandieten op heterdaad betrapt toen ze de vrachtwagentjes met duizenden kolven hadden geladen. Dan begint pas het échte probleem voor de eigenaren. Bel je de politie of niet? Doe je dat wel, dan hebben de dieven een levensgroot probleem. Ze gaan namelijk voor een jaar of langer de bak in.

Bedreigingen

In dit geval was het veld vlakbij een dorp waar veel Russische Turken wonen, één grote vrienden- en familiekliek. Voor 8 uur ’s morgens stond al een grote groep van deze Turken aan de poort van het bedrijf. Ze eisten hun vrachtwagen terug en dreigden dat de werknemers en het bedrijf er nog wel achter zouden komen als de politie gebeld zou worden.
Na veel kabaal hebben de Turken een straf van $1.000 betaald en kregen ze hun auto terug. De maiskolven zijn ingekuild.

Kwaaie gezichten

Het mooie van het verhaal is dat de mannen die betrapt zijn, twee zonen zijn van de man die altijd alle slachtkoeien van het bedrijf koopt. Die had het lef om dezelfde dag gewoon langs te komen om de slachtkoeien te kopen. De bedrijfsleiding durfde hem niet weg te sturen, want dat zou alleen maar nog meer kwaaie gezichten geven. Het is beter hem als afnemer te houden en te waarschuwen van de velden te blijven. Dan heb je kans dat hij tegen zijn dorpsgenoten ook zegt dat ze er weg moeten blijven. Naar hem wordt namelijk beter geluisterd, dan wanneer je er een hoop agenten op afstuurt.

Samen probleem oplossen

De dag na het oppakken van de maisdieven reden twee trekkers met aanhangers hun banden lek op de zandweg naar het bewuste maisland. Er lag een plank met spijkers onder het zand. Als je hier dus gezeik hebt met een dorpje, weet je niet wat je allemaal te wachten staat. Het beste is de zaken op te lossen door met elkaar te praten en samen naar een oplossing te zoeken, zeker als het een niet-Russische bevolkingsgroep betreft. Want in dat geval zweert het hele dorp samen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lieuwe

  man dit is toch niet normaal? gewoon even een ander zijn mais jatten en dan met het hele dorp van die (.....) turken die boer een beetje bedrijgen, en het lef hebben om de volgende dag gewoon langs te komen.En ook nog die plank met spijkers. Ik heb altijd geleerd dat je van andermans spullen af moet blijven.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Lieuwe.
  Vaak is het zo dat hele dorpen van een soort zijn. dus allemaal Koreanen of Turken of Duitsers. er wonen hier dik 100 verschillende rassen. en in veel gevallen is er zelfs duidelijke inteelt te zien in die dorpen.ze trouwen alleen onder elkaar.
  Dus je begrijpt dat inderdaad zon heel dorp 1 familie is. en heb je met een ruzie dan zit je in een levens gevaarlijke situatie wat al vaak ook zo gebleken is.
  En er is niks tegen tedoen.geen wet die vat heeft op zulk een gemeenschap. alleen dorpshoofd heeft macht.
  Bert
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  Lieuwe

  Hoi Bert Kazakhstan Leuk zo'n dorp maar met hoeveel mensen/werknemers zijn ze dan op de boerdrij?En dit doen ze elk jaar weer of gaan ze telkens naar een andere boer?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Lieuwe. Op de boerderij rond de 50 werknemers. maar die gaan echt niet vechten tegen zo`n dorp
  Nee elke jaar is het daar een probleem. land dichts bij het dorp daarvan word het eerste gestolen. en heb je er luzerne staan dan maaien ze of grazen ze je dat helemaal af.
  en bewaking is duur en slaapt op zijn tijd. of doet een oog dicht.
  Groeten
  Bert

 • no-profile-image

  Lieuwe

  Hoi Bert. ook nog een groot probleem dus en er is niemand die er wat aan kan doe? Groot hek van 3 meter hoog om het dorp ;) ? Hoeveel gaat er dan wel niet van de hele oogst verloren? En is het daar een beetje mooi weer? Groet Lieuwe

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Lieuwe.
  Schutting helpt vaak niet om je perceel. schutting of draad met stroom kunnen andere ook gebruiken en op een morgen is je draad en palen weg. heb ik zelf gehad met stroom draad en palen om 15 ha land heen.ben de eerste die hier een schrikdraad heeft.koeien blijven weg maar dat ellendig vee op 2 poten steelt je draad en palen. en kost heel wat in tijd en geld om opnieuw te zetten. dus schiet ik nu met een zware buks. en dat helpt beter.
  Het weer is hier prima. van + 40 tot -30.
  weinig regen, sneeuw behoorlijk.
  Groeten
  Bert

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Hoi Bert !
  Schieten is natuurlijk de ultime daad , alhier in Hongarije hadden we eind mei begin juni ook af te rekenen met wat ik noem dieftoerisme .
  4weken iedere valavond als een soldaat ten strijde taliban in het gras met 2 geweren en klaar is kees , met enkele schoten boven het terrein en de (lege schietbuis) even optrekken op het voorhoofd van een tegen het lijf gelopen bezoeker en kees was vlug klaar .
  De apoteose was een auto van een bezoekende ploeg dewelke ik even zonder ruiten heb gezet.
  Ook toen was ik bang voor represaille maar Hongaren hadden er mij voor gewaarschuwd dat dit alhier niet bestaat en blijkens klopte het ook nog .
  Mijn aardappelvelden bezoek ik ook wel eens met de schietbuis door het open raam , met indruk maak je soms meer resultaat dan met schieten .

  Groeten !

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Patrick
  Nou zo wild west heb ik nog niet gedaan. want anders als bij jouw zal ik er flink gedonder mee krijgen als ik ruiten uit auto`s schiet. ik schiet van ver het paard tegen de kont waar op de herder zit en dan weet die stumper het meteen als ie met zijn harnas op de grond ligt en paard er tussen uit.
  Groeten
  Bert

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik ken er nog zo een . Bij een kalkoenen boer werden tekens s'nachts dieren gejat . De ouwe baas liet een paar nette borden maken op platen plywood 1.2x2.4 m groot en plaatste die bij zijn bedrijf met de text This propperty is protected by Smith , Wesson and me . Who is found here at night will be found here in the morning . Waar gebeurd maar weet niet meer of het geholpen heeft . Ik ben ook vrij redneck wat dat betreft . Als in Nederland een bus het erf oprijdt met 50 mensen erin die bivakmutsen op hun hoofd hebben moet je ze netjes hun gang laten gaan met het terroriseren van je gezin en bedrijf . Hier neemt niemand je kwalijk dat je er zo veel mogelijk van probeerd af te schieten .

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Hoy Canada,

  Daar zeg je zoiets raaks inderdaad , als ook hier een bus bivakmutsen zich aanmeld dien je zelf te ruimen.
  Ik liet een Hongaars reclamebureau ook borden maken zijnde een futuristsich doodshoofd met op plaats gekruiste beenderen 2 gekruiste riont-guns met nachtkijker .
  De tekst eronder : GEWAPEND BEWAAKT GEBIED VERBODEN TOEGANG
  Doch zonder met een legertje live ernaast maakt dat niet veel indruk alhier .
  Hier heb je een zigeunerbevolking die dan eigenlijk nog van landelijke bescherming genieten , dit is meestal te zoeken om reden politicie gehele families hun stem kopen bij verkiezingen. Politie is er eerder bang van. Je geniet enkel bescherming van de plaatselijke politie als jezelf gaat toeslaan tegen deze ipv hen en ook dat is wel eens leuk . Den omgekeerde wereld.

 • no-profile-image

  Lieuwe

  Hoi Bert dat zijn fikse temperaturen, hier ligt het rond de +10 met zo nu en dan een regen bui niets aan. En zoals ik het hier lees gaat het er daar nogal wreed aan toe. Hier in Frysland (Nederland) is het altijd rustig.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Lieuwe,

  fryslân:)

  Bert,
  Ik zie dat Ronald nog wat honden over heeft, misschien wat voor jou.


 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jeroen buitenland
  Kan wel honden op veld los laten maar als ze een beetje conditie hebben dan vangen de Rus Koreanen die en eten die op.
  Dus zal de handen van Roland de reis maar besparen
  Bert

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.