Rundveehouderij

Achtergrond

De Nederlanders hebben het gedaan

Na Nederland heeft nu ook Duitsland blauwtongtype 6. Wij krijgen de schuld, terwijl onderzoek iets anders uitwijst.

Na de vier blauwtong serotype 6 (BT-6)-gevallen in Oost-Nederland, heeft nu ook Duitsland drie bedrijven waar de ziekte voor komt. De besmetting kwam aan het licht doordat een koe getest werd omdat het dier voor export verkocht was. Overigens vertoonde geen van de vier besmette koeien klinische verschijnselen. De eerste opmerking van Herr Doktor Kramer, ambtsveterinär in het betreffende landkreis Graftschaft Bentheim was: ,,Das virus soll aus Holland kommen.”
Wieso?

Geruchten

Volgens de Duitsers hebben Nederlandse veehouders een illegaal vaccin gebruikt met daarin BT-6. Een knutje heeft zo’n Nederlands rund of schaap geprikt en is daarna 30 kilometer verder gevlogen voor een slokje Duits runderbloed.
Kijk naar je eigen toko, zou ik zeggen. In Nederland ging namelijk hetzelfde gerucht een week eerder rond, maar dan in omgekeerde volgorde. Dat gerucht hoorde ik vorige week donderdag (30 oktober) tijdens de afscheidreceptie van onze hoofdredacteur, en niet uit de minste bronnen. Natuurlijk blijft het bij een gerucht, maar het tekent de situatie.

Virus uit Zuid-Afrika

We hebben een serotype dat (nog) niet eerder in Europa voorkwam en het komt genetisch voor 99,9 procent overeen met een vaccinvirus uit Zuid-Afrika. Logisch dat er gedacht wordt dat een of andere veehouder zelf zo’n vaccin heeft gekocht om te enten. Tegelijkertijd onlogisch omdat het vaccin tegen BT-8 in Nederland op tijd beschikbaar was én door de overheid werd betaald.

Verwant aan vaccinvirus

Het nu voorkomende BT-6-virus lijkt heel erg op het vaccin van de Zuid-Afrikaanse producent Onderstepoort. Maar het Engelse Institute for Animal Health in Pirbright stelt dat het Nederlandse virus daarvan niet direct afkomstig kan zijn . Het vaccin bestaat namelijk uit een cocktail van zes serotypes. Voor geen van de andere vijf zijn antistoffen bij de Nederlandse runderen aangetroffen. We hebben dus niet zelf geënt met dat goedje, maar het virus via een andere weg hier gekregen. Hoe dan wel, dat wordt nu uitgespit. Het is echter de vraag of het ooit boven tafel komt. De precieze bron van BT-8 uit 2006 is ook nooit gevonden, maar we zitten er toch mooi mee opgescheept.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.