Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Dagboek Nicaragua (4)

Drie jonge Overijsselse boeren gaan 14 dagen naar Nicaragua om landbouwprojecten te ondersteunen. Op Boerderij.nl doen ze hun verslag.

Woensdag 22 oktober

Met nog kleine oogjes zetten we de wielen vandaag richting Guapa. Hier heeft Martin Jimenez Boanerges zijn melkveebedrijf. In april 2007 heeft hij samen met twee andere jongeren van de UNAG deelgenomen aan een uitwisselingsbezoek aan het OAJK. We zijn heel benieuwd of hij in zijn eigen bedrijf iets in praktijk heeft kunnen brengen van de ideeën die hij in Nederland heeft opgedaan.

Verbeteringen dankzij Nederlandse ideeën

Nou, het is Martin gelukt om zaken aan te pakken. En hoe! De Nederlandse inspiratie heeft echt geleid tot verbeteringen en meer inkomen op dit Nicaraguaanse melkveebedrijf. Even een overzicht:
* voor het omweiden heeft hij zijn perceel in kleinere stukken ingedeeld;
* bij de bouw van een melkstal is een ijzeren constructie als melkstand voorzien. De melkstal heeft twee standen en de koeien kunnen hierin ook worden bijgevoerd;
* energiebesparing wordt gerealiseerd door een stroomapparaat op zonne-energie;
* waterbesparing wordt bereikt door regenwater op te vangen voor jongvee;
* Martin is gestart met ki;
* hij is bij wijze van proef gestart met twee keer per dag melken. De melkopbrengst ging van 6 naar 10 liter per dag!
* Naast zijn melkveeactiviteiten is deze jonge boer gestart met de verbouw van vruchten;
* het gras probeert hij te drogen;
* Martin voert nu een veeadministratie;
* en helemaal uniek is dat de boer de mest uit de melkstal gebruikt als bemesting bij de bananenplantage. De bananenplanten ontwikkelen zich zichtbaar beter!

Al deze maatregelen hebben geleid tot meer inkomsten, minder kosten en spreiding van risico’s. Mooi dat we daar ons steentje aan hebben kunnen bijdragen!

Graantje voor de dorst

Nog onder de indruk van wat we net gezien hebben, vervolgen we ons programma met een presentatie bij de coöperatie van jonge boeren. In 1999 is deze coöperatie gestart met negen leden die hun krachten wilden bundelen op het gebied van kennis, marktafzet en opslag. Hierbij worden ze gesteund door de Unag, die kleine gereedschappen, granen en vee financiert. Onlangs heeft men geïnvesteerd in een opslagsilo voor graan, om zo te te kunnen profiteren van de hoge prijzen in tijden van schaarste. De winst hieruit wordt onder de leden verdeeld. De jonge boeren zijn erg gemotiveerd (een van hen had er al een wandeling van drie uur opzitten om de vergadering bij te wonen) en ze vertellen enthousiast.

Met lasso koeien vangen

Evir is niet alleen de jongerencoördinator van de UNAG en onze begeleider deze week, hij is ook eigenaar van een rundveehouderij. Nu we toch in de buurt zijn, brengen we een bezoek aan zijn bedrijf. Wanneer wij aankomen is men net bezig met een lasso de koeien te vangen om ze te sprayen tegen ongedierte. Evir laat ons zijn administratie zien, compleet met inseminaties, behandelingen en geboortes van zijn vee. Vanwege zijn drukke werkzaamheden als steun en toeverlaat van de jonge boeren zorgen zijn medewerkers voor het reilen en zeilen op de boerderij. In een agenda noteren ze per dag de bijzonderheden. Aan de hand hiervan werkt Evir in het weekend zijn administratie bij. Na een ontspannend ritje op zijn paarden trekken we weer verder.

Foto

Drie jonge boeren

Eén reactie

  • no-profile-image

    oplettende student

    Jullie weten dat er net een student koelbloedig vermoord is in Nicaragua? Wees op je hoede!

Of registreer je om te kunnen reageren.