Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Canadezen duiken in I&R

In Alberta staat bedrijfsmatige schapenhouderij in de kinderschoenen. Maar elektronische I&R lijkt daar wel snel door te zetten. Een belemmering is het verdwijnen van schapen door wilde dieren.

We zitten nu al weer enkele maanden in Alberta en zijn al behoorlijk ingeburgerd. In Nederland hadden we een schapenbedrijf dat ingezet werd voor begrazing van waterkeringen en natuurelementen. We zaten echter te veel tijd in de file en hebben toen besloten het roer om te gooien. Daarvoor hebben we 4 jaar gezocht naar een land en een plek waar we wilden wonen.
We hebben Europa goed bekeken en Afrika overwogen omdat Louise daar geboren is. Zuid-Amerika leek ons ook wel wat en ik denk nog steeds dat daar veel te doen is in de landbouw. De VS hebben we ook gezien, daar willen we zeker niet naar toe. Ik denk trouwens dat Obama wel een goede is om in dat land wat veranderingen door te voeren.

Bedrijfsplan zeldzaam

Nu we in Alberta aan de gang zijn wordt het plan me steeds meer duidelijk. We zijn goed in het werken met schapen en merken dat de Canadezen nog veel in ontwikkeling zijn. Mijn ervaring als adviseur is hier van grote waarde. Er zijn hier weinig mensen die een bedrijfsplan maken en dan systematisch naar een werkwijze proberen te komen. De meesten kopen wat schapen en gaan aan de gang.

We zijn onlangs naar een bijeenkomst van de Alberta Lamb Producers geweest. Daar werd de I&R geïntroduceerd. Alle kritiek die we jaren geleden in Nederland hoorden, horen we hier weer. Toch vertel ik die mensen dat je het moet gaan bijhouden. De Nieuw-Zeelanders hebben al de mogelijkheid om dieren op DNA te testen. Zo kunnen ze in de winkel een monster nemen om na te gaan waar dat vlees vandaan komt. Zeker met de problemen met Chinese producten zullen de consumenten steeds meer willen weten waar hun producten vandaan komen.

Chip voor I&R

Ik vind het wel mooi om te zien hoe dit gaat werken. Wij zijn in ieder geval van plan om verder te gaan met onze proef aangaande elektronische I&R. We zien heel veel voordelen in het werken met de chips. Gelukkig hebben we alle benodigdheden meegenomen uit Nederland om hier verder te werken. Ook hier is het al mogelijk om de dieren officieel via digitale I&R te registreren.

We moeten nog wel uitvinden hoe we omgaan met dieren die verdwijnen. Veel schapen vallen ten prooi aan wilde dieren als je geen goed systeem hebt om ze te beschermen. Ondanks alle techniek en kennis die ook hier beschikbaar is, blijft de wildlife een factor om rekening mee te houden.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Cindy Vroegop

  Beste Eric,
  Leuk om over jullie werkzaamheden te lezen! Helemaal goed te horen dat ze je adviezen daar goed kunnen gebruiken.
  En wat betreft verdwijning van schapen door the wildlife, voelen de Sarpla's zich thuis in hun nieuwe omgeving, leven??

  Succes met de verdere ontwikkelingen, groetjes Cindy en Mischa Vroegop

Of registreer je om te kunnen reageren.