Rundveehouderij

Achtergrond

Blauwtong door sjoemelen?

Een week na de constatering van BT-6 hebben we ook type 1 te pakken. Alleen de manier waarop is zeer verontrustend.

Er zijn 24 serotypes blauwtong. Type 8 en type 6 hadden we al in Nederland. Ik wist wel dat type 1 zich ophoudt in Zuid-Frankrijk. Daarmee was de kans groot dat we dat type hier ook een keer zouden krijgen. Maar dat dat zo snel gaat is wel even schrikken.

Vanmorgen werden we gebeld dat er op een Belgische website een berichtje stond dat een Belgische veehandelaar een met blauwtong type 1 (BT-1) besmet rund vanuit Frankrijk, via België naar Nederland had verkocht. De woordvoerder van LNV bevestigde dit en wist te vertellen dat deze twee koeien in Ophemert staan. Of beter gezegd stonden. De veehouder kreeg namelijk de keus: of de koeien terug naar waar ze vandaan kwamen of naar de slacht. Volgens LNV is het tweetal al door een veearts geëuthanaseerd.
Uit het handelscircuit vangen we op dat het geen koeien betreft maar stiertjes. En dat het een mester betreft die vaker de AID op bezoek heeft gehad vanwege ongeoorloofd gebruik van ‘hoestdrankjes’.

Van de rest van zijn veestapel is bloed getapt en maandag volgen alle bedrijven in een straal van een kilometer. De uitslagen van dit onderzoek brengt LNV woensdag naar buiten. Nu maar hopen dat die twee dieren niet geprikt zijn door een stel knutten die het virus verder verspreid hebben. Ze stonden immers al vanaf 8 oktober op dat bedrijf.

Vreemde weg ruikt naar sjoemelen

De weg hiernaar toe blijft vreemd. Zo ver mij bekend mag er geen vee uit met BT-1 geïnfecteerde Franse arrondisementen uitgevoerd worden, tenzij ze geënt zijn. Een veehandelaar die veel in Frankrijk koopt stelt het nog harder: ,,We mogen daar in Zuid-Frankrijk niet eens vee laden. Uit gebieden met BT-1 mogen er niet eens dieren naar Noord-Frankrijk.’’

Hoe het nu werkelijk zit ben ik nog niet achter. Óf de bijbehorende gezondheidscertificaten kloppen niet óf de Fransen hebben niet door hoe ver BT-1 nu werkelijk opgerukt is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.