Rundveehouderij

Achtergrond

‘100 slachtkoeien absoluut minimum’

De veemarkt Purmerend draait een prima jaar. „De schapenmarkt is dit jaar buitengewoon gegroeid”, zegt Piet Posch, ,,maar het mooiste is dat de slachtkoeienhandel weer thuis in Purmerend is.”


Hoe staat de veemarkt in Purmerend er nu voor?
„Goed, onze nieuwe hal op het industrieterrein van Purmerend bevalt uitstekend. De aan- en afvoer van dieren is prima. Er zijn alleen nog wat problemen met parkeerplaatsen.
We hebben onze zaakjes financieel voor elkaar en hebben begin dit jaar €200.000 subsidie van de gemeente gekregen om de markt op te starten. Ook hebben we voor €150.000 aan obligaties verkocht. Dat proces is goed verlopen.
Nadelen zijn er ook sinds we niet meer gemeentelijk zijn. Nieuwe initiatieven krijgen minder tijd om te groeien. Dat geldt nu voor de slachtkoeien. We moeten er direct staan.”

Wanneer heeft de handel in slachtvee bestaansrecht?
„Onder de 100 slachtkoeien maak je geen rendement, klaar. Dan lukt het niet. Afgelopen week waren er 74 koeien op de markt. Er moet dus nog eenderde bijkomen. Maar dat moet gemakkelijk kunnen. Een maand geleden zaten we nog op 68 dieren. Die markt moet langzaam groeien.
Maar ik heb er vertrouwen in dat de boer, de veehandelaar opdracht geeft om het vee op de markt te verwaarden. Dat is tenslotte de enige plaats waar eerlijke prijsvorming plaatsvindt. Je bent er niet overgeleverd aan één partij.”

Wat kan Purmerend de boer straks allemaal bieden?
„We zijn druk bezig om per 1 januari in Purmerend ook een markt voor guste koeien op te zetten. Maar dan zit je als veemarkt wel zo’n beetje aan je plafond. Reëel gezien behoren alleen schapen, kalveren, guste koeien en slachtkoeien en -stieren op een veemarkt tot de mogelijkheden.
Een markt met melkvee kan in de huidige situatie niet bestaan. Dat zou alleen kunnen als de MKZ-enting terugkeert. Maar dat zie ik in Europa niet zo snel gebeuren, helaas.''

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.