Rundveehouderij

Achtergrond

Veedrijven in Australië

Het bij elkaar drijven van het vee gebeurt met alle beschikbare personen te paard en met motorbike. Extra helikopters van loonwerkers worden ook ingehuurd.

Per perceel van 800 tot 1000 hectare huren de veehouders twee of drie helikopters zodat dit karwei snel is te klaren. Dat wil zeggen dat de veehouders 90 tot 95 procent van het vee bij elkaar hebben. De tientallen stuks vee die er tussenuit knijpen, hopen ze de volgende keer te vangen. Een probleem is ook dat de oudere dieren aan het lawaai van een helikopter gewend raken. Ze weten dat als ze onder een boom blijven staan de helikopter er niet bij kan. Zo gaat juist deze vettere dieren er weer tussenuit.

Einde aan droge periode

Het klimaat is er nu, het einde van het 7 maanden droge seizoen, met temperaturen van 40 graden in de schaduw. Einde september begint het te regenen, hozen kun je beter zeggen. 1,6 meter regen in 5 maanden. Dan kan wekenlang niemand naar en van de boerderij, alleen soms met helikopters. Op de weg terug naar de bewoonde wereld werden we verrast door zo’n bui. Alles stond blank en de weg was een rivier. Zonder vierwielaandrijving hadden we daar vermoedelijk in de auto moeten overnachten. Maar na tientallen kilometers ‘schaatsen’ over de modder was de weg weer een grote stofwolk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.