Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Silos barstensvol mais

De maisoogst loopt gesmeerd en de opbrengst is een stuk hoger dan in andere jaren. Dat legt een mooie basis voor melken tegen een lage kostprijs.

Langzaam vreet de achtrijige hakselaar zich een weg door een muur van mais. De kippers rijden af en aan. Het is de eerste echt grote klus voor de loonwerker en dat is duidelijk te merken aan de chauffeurs. Er heerst een opgewonden stemming omdat ze nu echt los kunnen. Na een paar rondjes wordt er gestopt om de kwaliteit van het werk te bekijken. De haksellengte is goed, maar niet alle korrels zijn kapot. De korrelkneuzer wordt nog iets dichter gezet, wat duidelijk hoorbaar is aan het motorgeluid van de hakselaar.

Twee ton droge stof meer dan anders

De opbrengst schatten we op 16 à 17 ton droge stof; 2 ton meer dan we gewend zijn. Dat komt omdat de mais op gescheurd grasland is gezaaid en er steeds op tijd regen is gevallen. Eigenlijk hadden we geen mais bij hoeven kopen, maar je wilt toch op zeker spelen. Bovendien is de mais dit jaar niet duur. De prijs van snijmais wordt berekend op basis van de prijs van korrelmais minus de droogkosten. Dat komt neer op ongeveer €70 per ton droge stof op stam.

Twee silo’s tegelijk vullen

Er worden twee silo’s tegelijk gevuld, zodat er voldoende tijd is om de mais vast te rijden. Tegen 8 uur zit alle mais er in en kan het plastic erover. Maar eerst moet er wat gedronken worden. De loonwerker gunt zich geen tijd om tussendoor koffie te drinken. Pas aan het eind hebben ze alle tijd van de wereld en bij een pilsje komen de sterke verhalen op tafel.

Haver als vanggewas

Na de mais zijn we verplicht om voor 1 november een vanggewas in te zaaien als er geen volggewas in komt. Doen we dat niet, dan zetten we onze toeslagen op het spel. We zaaien haver in, omdat het goedkoop is en in het voorjaar makkelijk is onder te werken. In theorie moet een vanggewas de uitspoeling van stikstof tegengaan, maar eind oktober is eigenlijk te laat. Het gewas kan zich onvoldoende ontwikkelen. Ook voor grasland inzaaien is het te laat en zijn we overgestapt op voorjaarsinzaai. Dat bevalt prima, omdat meestal op 1 juni de koeien er al in kunnen.

Goedkoop melken

Ondanks de slechte start kunnen we terugkijken op een goed groeiseizoen. Met een redelijke graskuil en supermais moet het lukken om goedkoop te melken. Dat is ook wel nodig, want de melkprijs is hard onderuit gegaan. Maar daarover een andere keer meer.

Foto's: Halbe Rosema

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    sipke

    heb je artikeltjes gelezen. heel aardig . hoe het hier was heb ik zondag al verteld. afgelopen nacht heeft het behoorlijk gevroren. groetjes sipke

Of registreer je om te kunnen reageren.