Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

'Sector verliest €10 miljoen per maand'

De export van Nederlandse vaarzen ligt stil. Maar Duitsland en Frankrijk, waar ook blauwtong heerst, mogen wél exporteren. “Nederland zit internationaal gezien in een isolement”, zegt exporteur Henk Bles.

Hoe is de situatie nú rond de export van vaarzen?
„De handel ligt compleet stil. De vaarzen gaan het land niet uit. Dat zorgt op termijn voor lagere prijzen.
Het probleem is dat Nederland nog geen vaccin tegen blauwtong type 6 heeft. En importlanden eisen helemaal niet veel. Ze verwachten voor iedere vaars een virustest en een vaccinatie tegen het type blauwtong, dat in het land van herkomst heerst. De vaarzen hoeven niet eens vóór de dracht gevaccineerd te zijn. Toch kan Nederland dat niet bieden.”

Wat is hiervan de grootste oorzaak?
„In Nederland was er voor blauwtong type 6 al type 8. Toen de vaarzen daartegen werden gevaccineerd, was er gesteggel. De overheid toonde geen daadkracht en de communcatie was stroperig.
Na de vaccinaties tegen blauwtong type 8 in de zomer, pakte Nederland niet door toen importlanden de handel weer wilden hervatten. Duitsland en Frankrijk deden dat wel. Zij kwamen tot een akkoord.
Als zij straks het vaccin tegen hun type blauwtong hebben, kunnen ze fluitend verder. Duitsland en Franrijk exporteuren straks weer gewoon naar Rusland, Oekraine en Noord-Afrika. Maar wij? Wij hebben last van bureaucratie.
Maar daardoor loopt de sector wel €10 miljoen per maand mis. Het lijkt wel alsof de vaarzenexport hier helemaal geen prioriteit heeft.”

Wanneer komt er meer duidelijkheid?
„De overheid komt 11 november met meer uitleg. Maar dan is het nog wachten op het vaccin tegen blauwtong type 6. Wordt dat het een dood of een levend vaccin? Dat is dan nog de vraag. Het is in ieder geval zaak om zo snel mogelijk met een goed vaccin op de proppen te komen.
Een levend vaccin lijkt een betere optie. Maar desnoods moet het met een dood vaccin, als het echt veel te lang gaat duren. Maar ik kan niet op de stoel van de wetenschap gaan zitten.”

Heeft zo’n vaccin ook uw voorkeur?
„Nee, een vaccin dat tegen meerdere blauwtongtypes beschermt, zou veel beter en veiliger zijn. In Nederland hadden we eerst ook alleen maar met blauwtong type 8 te maken. Maar nu is daar type 6 bijgekomen.
Bovendien rukt type 1 vanuit Frankrijk op. Je mag je dan afvragen of je dan niet beter af bent met een breed dekkend vaccin. Dan ben je pas echt preventief bezig.
Maar het nadeel daarvan is dat het waarschijnlijk maanden kost om het te ontwikkelen. En dan gaat de sector echt miljoenen verliezen.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  g

  Wat een zootje is het toch in Nederland! Bah. Het wordt tijd dat Gerda Verburg opstapt en dat we weer iemand krijgen als Hayo Apotheker!!! Die luisterde tenminste goed, begreep dingen direkt!! Jammer dat die man er zo uit gebonjourd is. Maar Nederland gaat nog s een keer helemaal kapot aan al die regels en dus al die mensen die op kantoor regels en andere onzinnigheden bedenken!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ik hoop dat er snel een oplossing komt, want anders ben ik bang dat de groene clubs in de Nederland helemaal de overhand krijgen met hun vernatte plannen. Peter ten Hoeve (nmv)sprak laatst wijze woorden daar over! lto daar in tegen hoor je niet. Ook nu niet....Zo jammer zo iets.. Daarmee geeft de lto al aan er helemaal niet te zijn voor boeren, maar meer voor hun eigen betaalde baan

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Zolang mensen als Henk Bles aan het woord zijn verkondigen ze crisis. Daarbij geven ze de ander de schuld. Komop Henk denk eens verder dan je eigen gewin.

Of registreer je om te kunnen reageren.