Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Schelden op internet is typisch Nederlands

Op internet anoniem van je afbijten is heel Nederlands. Boeren doen het ook. Tegelijkertijd roemen ze het platteland om de respectvolle omgangsvormen. Vreemd.

We kunnen er wat van: schelden op internet. Ik weet er alles van want ik krijg nogal eens wat naar mijn hoofd van Boerderijlezers die mijn stukjes te veel anti-boer vinden. Ik krijg dan de suggestie om bij Libelle te gaan werken of om me voorlopig maar niet op het platteland te vertonen.

Overigens ben ik niet de enige die dergelijke ‘adviezen’ krijgt. Collega’s overkomt het ook. En bij De Telegraaf leven ze juist van scheldkannonades op de site. Het moet al heel schunnig zijn, wil het daar geweigerd worden. Je wilt niet weten wat reageerders allemaal met Marokkanen willen doen. Of met de minister - president. Brrr.

Mens, ga koken

Dagblad Trouw deed onderzoek naar schelden op het net en kwam tot de conclusie dat het typisch Nederlands is. In andere landen is meer zelfcensuur of men uit zich anders. Engelsen doen het met satire en humor, Duitsers blijven beleefd en beginnen met ‘Geachte mijnheer…’ Maar in Nederland is flink anoniem tekeergaan, kennelijk dé uitlaatklep voor onvrede.

Boeren roemen het leven op het platteland. Daar hebben mensen tenminste nog respect voor elkaar. Zeggen ze. Maar als dat zo is, waarom schelden boeren er dan op internet net zo makkelijk op los als de rest van Nederland? Het ergens niet mee eens zijn mag natuurlijk. Ik stel me dan een commentaar voor dat inhoudelijk hout snijdt. Maar met alleen de opmerking ‘mens, ga koken’, kan niemand iets.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wie kaats kan een bal terug verwachten

  Ik ben ook een typische Nederlander dus doe ik ook aan anoniem schelden! Maar vraag jij je nooit af als er op jou zoveel gescholden wordt (en ook door mij) dat er niet iets is waarom er zoveel comentaar komt. Meschien komt er een keer een tijd dat je beseft dat wat jij schrijft andere meer pijn doet dan het gescheld op jou.

 • no-profile-image

  jan

  Geachte Margreet ,


  Sorry , maar er zijn genuanceerder schrijvers dan jij op boerdeij ;....
  Je bent niet bepaald lief voor de Nederlandse boer(in)
  Heb zelfs de indruk dat je misnoegd bent , en als boerendochter niet genoeg centjes meekreeg van thuis , maar dat je vindt dat broer of zus teveel kreeg die op een hoeve zitten .

  Mag hopen dat Boerderij eens meer gaat selecteren vooralee ze reporters aanwerven , zou anders zoals Fortis , Dexia kunnen misgaan met dit tijdschrift

 • no-profile-image

  Janneke

  Typisch Nederlands is het zeker om te gaan schelden. Als er niks meer te klagen, te zeuren en comentaar te leveren valt dan moet het toch ook wel heel erg slecht gaan. We gooien gezellig met zn allen de kop er tegen in en we trekken het ons toch aan! Wat schieten we ermee op maar ach zo blijft er leven in de brouwerij we weten immers niet beter? Met zoveel verschillende groepen mensen hutje mutje op elkaar kan het ook niet anders. Wat de ene goed doet gaat een ander stijl tegen in. Ik stond er bij en keek er naar. Zo is het altijd al geweest. Die Nederlanders, het is en blijft zo waar ook ter wereld.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik bekeek onlangs een filmpje op Youtube . Uit de onderstaande reacties kon ik de conclusie trekken dat niet alleen nederlanders maar ook Amerikanen Canadezen Japanners Russen zuidamerikanen en de hele club uit het middenoosten (politiek) flink vloeken en schelden op het internet . En het ging alleen nog maar over een Toyota tundra pickup truck . Het is dus gelul dat schelden op het internet iets is wat alleen nederlanders doen .

 • no-profile-image

  Boerin

  Nou, wel wat genuanceerder mag ook wel, Margreet, ten eerste is een redelijk deel van de reacties op het internet niet eens van boeren afkomstig, en hoewel ik altijd netjes probeer te blijven in mijn reacties (zal wel komen dat ik dicht bij Duitsland woon) betrap ik mij erop dat ik ook wel eens de neiging heb om fel te reageren. Ik weet ook wel waarom, wij als boeren hebben het terechte gevoel dat we niet gehoord worden. Terwijl we maatschappelijk onmisbaar zijn, zijn we tegelijkertijd ook onzichtbaar. Wij boeren zijn niet in staat om één lijn te trekken omdat elk bedrijf weer anders is, en uitgaat van andere waarden en mogelijkheden. Waar het ons aan onbreekt is een daadkrachtige belangenbehartiging, die handig inspeeld op media en politiek, maar wel met beide voeten in de sector staat. Momenteel hebben we een LTO, die regelmatig de plank misslaat en verder versplinterde groeperingen, die geen vuist kunnen maken, omdat het grote LTO schouderophalend doorgaat met hun eigen dingetjes. Geen wonder dat de consument geen duidelijk beeld heeft van veel zaken, geen wonder dat groeperingen als Wakker Dier, PvdD, e.d. een voet aan de grond krijgen. Bespelen van de media, is het halve eieren eten. Juist jij als journaliste zou dit moeten zien i.p.v. zich dit in een column af te vragen. Ik zou zeggen Margreet, hier ligt een schone taak voor jou... laat je nu eens van de agrarische kant zien, en ontstijg het huisvrouwtjes/boerinnengehalte van kalenders, kledingadviezen, poetsmiepen, want laten we eerlijk wezen, je laatste columns waren wel wat Libellerig....

 • no-profile-image

  x

  Margreet ik ben het met je eens dat het taalgebruik regelmatig te grof is.
  Dat is jammer, want met duidelijke standpunten bereik je veel meer.
  Iedereen heeft een eigen mening en daar moet wel wat respectvoller mee om worden gegaan.
  Al wordt er nog zo gescheld,
  mijn levensmotto is
  Vergeving is altijd beter dan vergelding

 • no-profile-image

  gait

  ohohoh wat gaat het over, we zitten hier toch op boerderij.nl? wat is nou de relatie van margreet haar stukje met het boerenleven? Dat boeren meer hun ziel en zaligheid in een discussie gooien? dat moet ook wel omdat het hun ziel en zaligheid is en iedereen tegen boeren aanschopt terwijl ze de hoeksteen van de maatschappij zijn net als de andere primaire sectoren. Nu meer boerderij achtige collums graag. Zoals prijzen fluctuaties of dierenwelzijn

 • no-profile-image

  Jeroen

  Als je het niet eens ergens mee bent krijg je een prive mailtje of niet Margreet?
  Dat je daarmee duidelijk vraagt prima, maar daar vraag je of ik het schreef op een dag, waar ik met het verkeerde been uit bed was gestapt.
  Is dat dan wel netjes? En mening hoeven zeker niet gelijk te zijn.
  En denk dat er hier boerderij onder reacties van nieuws soms hard aan toen gaat omdat de sector weer een trap naar krijgt van mensen, die denken dat ze er verstand van hebben of oude koeien uit de sloot halen.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Margreet je hebt wel vastgesteld dat op internet anoniem van je afbijten iets nederlands is. Je maakt hierop maar 2 verschillen. Van je afbijten doe je niet anoniem, daarbij probeer je nog om anderen, met name de boer bewust te kwetsen. Zorg ervoor dat je de volgende keer erbij vermeld hoe je het hebben wil, dan kom je heel wat vriendelijker over, dan door je gescheld,geklaag en gemopper van je. Lekker zonder mobieltjes en zeurende vrouw hebben m'n koeien elke dag dierendag en ik elke dag vakantie. Waarom zou deze vrijgezel nog een weblog van je lezen????

 • no-profile-image

  Lidwien

  Ach, hoe zielig toch.
  Allemaal nare reacties op je weblogs. Kom op meid, verman je.

 • no-profile-image

  Stefan

  Alleen al in dit topic kunt u de bewijzen zien van het onderzoek, dat Nederlanders zich vaak/vaker scheldend, of met dreigende toon uiten? Ik ben het wel met de schrijfster eens van het stukje.
  Het heeft naar mijn mening helemaal geen zin om negatieve of dreigende dingen te gaan roepen.

  Wat in mijn ogen ook een feit is, is dat boeren altijd moeten klagen en zeuren. Als men dat niet doet, is er iets mis in de sector.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.