Rundveehouderij

Achtergrond

Rusland, een land met veel kansen

Moskou gevaarlijker dan Amsterdam? Nee hoor. Het verkeer is er wel een chaos. En al die mooie vrouwen maken veel goed.

Afgelopen week waren er twee grote landbouwbeurzen in Moskou. Eerst de Golden Autumn en daarna de Agroprodmash. De Golden Autumn is een soort Grüne Woche zoals die in Duitsland bekend is en de Agroprodmash is gericht op de voedselproducerende industrie.

Wij stonden zelf met een stand in het Holland Paviljoen op de Golden Autumn. LNV organiseerde een gezamenlijke inzending. Wij hadden een stand samen met Lely. Naast de vertegenwoordiger van Lely was ook een van onze partners van Solarix aanwezig en gezamenlijk hebben we een aantal dagen op de beurs gestaan.
Altijd vallen dezelfde zaken op bij mensen die voor het eerst in Rusland of Moskou zijn. Ik zet ze maar eens op een rijtje.

Moskou is niet gevaarlijker dan Amsterdam

De eerste vraag die altijd gesteld wordt, is of het ook gevaarlijk is in Moskou. Mijn standaardreactie is altijd dat het in die stad niet veiliger of gevaarlijker is dan in Amsterdam. Je moet er op je spullen passen alsof je in Amsterdam bent. Vaak is dan het ijs al gebroken en worden er sterke verhalen verteld over wat er in Nederland allemaal gebeurt.

Klassieke wisseltruc

Hier zou ik een hele Boerderij mee kunnen vullen, maar ik zal het bij een voorbeeld laten. Iemand vertelde over een Russische klant die op Schiphol aankwam en met de taxi naar het hotel ging. Daar stonden de Russische heren hun koffers achter de auto uit te laden.
Ze betaalden de Nederlandse chauffeur met een groot biljet en die deed alsof hij naar de bestuurdersplaats ging om wisselgeld te pakken. Maar in plaats daarvan stapte hij in en reed met het geld weg. Gelukkig hadden de heren hun koffers.
Dit kan dus overal gebeuren. Helaas is mij een soortgelijk akkefietje in Roemenië overkomen. Je moet gewoon overal oppassen en vooral als Hollander niet denken dat berovingen iets exclusiefs zijn voor Rusland.

Verkeer is er druk

als Nederland en heeft ook net zo veel inwoners. Het enige verschil is dat het zeer geconcentreerd is in de stad Moskou. Het verkeer loopt dus van ’s morgens 7 tot ’s avonds 9 helemaal vast.

Een goed alternatief is de metro, in de stad maak ik daar dan ook veel gebruik van. Die is goedkoop, netjes en goed georganiseerd. Je koopt een kaartje voor 20 ritjes voor minder dan €10. Je houdt dit kaartje voor het poortje en je kunt naar binnen. Zeg maar net als de ov-chipkaart waar in Nederland al jaren over wordt gesproken, maar die we maar niet voor elkaar kunnen krijgen.

De metrostations zijn erg mooi en in rap tempo worden de oude wagons vervangen door nieuwe. Ik heb deze keer zelfs in een speciale metro gereden die was gewijd aan kunst. De wagons waren voorzien van schilderijen.

Mooie dames in overvloed

Wat natuurlijk ook opvalt is dat er veel mooie dames zijn in Rusland. Ik ken de officiële statistieken niet, maar er is een groot overschot aan vrouwen. Op de beurs liepen ook de nodige mooie dames. Een van de Nederlandse heren moest er een foto van hebben, want hij had op de zaak nog wat vrijgezelle collega’s die nooit op pad willen. Wellicht dat dit hen over de streep kon trekken.

Om hem een plezier te doen heb ik een foto gemaakt en hierbij gedaan. Misschien dat niet alleen de vrijgezelle heren bij hem op de zaak over te halen te zijn om naar Rusland te komen…
Ook voor vrijgezelle boeren zijn hier vele mogelijkheden. In de andere blogs kunt u lezen over oneindige stukken land voor weinig geld en tekort aan vakmanschap. Maar het sociale leven is er zeker niet slecht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.