Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Pannenbier

We zijn verhuisd en hebben dit gevierd met het traditionele pannenbier en een inwijdingsfeestje met vooral veel rundvlees op de barbecue.

Eind juli zijn we eindelijk verhuisd naar het woonhuis dat hoort bij het bedrijf dat we in maart 2007 hebben gekocht. Een koopvoorwaarde was dat de toenmalige huurder mocht blijven zitten totdat zijn huurcontract afliep, zo’n 1,5 jaar later.
Na wat schilderen binnenshuis zijn we er zo snel mogelijk ingetrokken. Nu we op het nieuwe bedrijf wonen, krijgen we ook meer het gevoel dat het ons bedrijf is. Tot nu toe was er niet zo veel veranderd, omdat we de gekochte grond grotendeels al bewerkten.

Bij intrek in een nieuwe woning is het een Holambrese traditie om pannenbier te geven, een inwijdingsfeestje. Conform deze traditie hielden wij op 2 augustus een churasco (soort barbecue) voor buurt, vrienden en familie. Met ruim 40 man nuttigden we enkele kratten bier, fris en 20 kilo vlees.

Brazilianen drinken duidelijk minder dan Nederlanders. Bier wordt meestal geschonken in flessen van 600 milliliter en wordt verdeeld over de glazen van de aanwezige omstanders in plaats van ieder een fles voor zich.

Daarentegen zijn Brazilianen echte vleeseters, ze houden enorm van churasco. Terugkijkend naar ons pannenbier met gemiddeld een halve kilo per persoon aan vlees achter de kiezen, kan ik dit wel bevestigen. Op een grillplaat of aan een spies worden grote plakken voornamelijk mals en lekker getempeerd rundvlees gebakken. Als de plakken gaar zijn, worden ze op een schaal in kleine stukjes gesneden. Deze gaat rond totdat niemand meer lust. Brazilianen moeten meestal lachen om de Nederlandse manier van barbecuen, waarbij ieder zijn eigen stukje vlees omdraait.

Vlees in de winkel is hier goedkoper dan in Nederland. Voor goed rundvlees betaal ik €4 à €5 per kilo. Het prijsverschil tussen rund- en varkensvlees is klein, waardoor Brazilianen vooral rundvlees eten.

Inmiddels zijn we gewend in het nieuwe huis. We wonen nu echter 1,2 km van de boerderij vandaan en daar moet ik wel even aan wennen. Het blijft dichtbij, maar ik loop niet meer even heen en weer zoals voorheen.
Van lieverlee – dat zien wij dan in jaren – is het de bedoeling ons eigen melkveebedrijf op te starten op het nieuwe bedrijf. Voorlopig blijven we echter in maatschap met mijn schoonouders melken en gebruiken we hiervoor de infrastructuur die op hun bedrijf aanwezig is. Dat blijft vooralsnog het meest efficiënt.

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cees

  wat een mooi huis ! Ik ben benieuwd naar jullie belevingen, en hoop snel op de volgende blog.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Zo, Monique, eindelijk weer internet? Mooi stukje. Je zou ook eens kunnen schrijven over hoe "simpel" het bij jullie is om internet te krijgen en uit te leggen aan zo'n bedrijf in Soa Paulo wat jullie adres is.

  Groeten, Willem van den Akker.

Of registreer je om te kunnen reageren.