Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Opa gaat niet met pensioen (2)

De opa’s van nu gaan niet met pensioen. Maar hoe denkt de huidige generatie daarover? Staan zij straks ook 24 uur per dag klaar?

Opa gaat nooit met pensioen. Dat schreef ik in mijn vorige weblog. Dat is geen ideetje dat ik er zomaar op nahoud, ik stel het vast. Het blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat boeren zo lang doorwerken is aan de ene kant noodzakelijk; de opvolger kan de hulp goed gebruiken. Aan de andere kant vinden boeren hun werk ook gewoon te leuk om te stoppen. Dus waarom zou je dan?

Veel bedrijven sturen werknemers op hun 65ste verjaardag verplicht naar huis. Dat is nogal absurd. Immers, niemand is vanaf zijn 65ste ineens waardeloos voor de arbeidsmarkt. Mensen verplicht naar een positie achter de geraniums sturen, is mensonwaardig.

Overigens merk ik dat de huidige generatie boeren iets minder happig is op doorwerken. Aan de koffietafel vertellen ze dat ze straks, als de opvolger het bedrijf volledig heeft overgenomen, ook willen gaan genieten van hun vrije tijd. Af en toe helpen op het bedrijf is prima, maar ze willen niet 24 uur per dag oproepbaar zijn zoals hun eigen ouders dat wel zijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kenner

  Margreet ,

  Dit stukje klopt , onze ouders springen bij zolang ze kunnen ( eigen aan hun generatie )
  Onze leeftijdsgenoten ( 40 + ) en de mensen die jonger zijn gaan zich inderdaad zo niet uitsloven voor de kids , maar volgens mij gaat de volgende generatie het zwaar te verduren krijgen , hopelijk hebben ze dan toch de nodige steun ................

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zelf zou ik als ik het kan er de lol er nog in hebben, graag helpen.
  Zolang het gewoon geen verplichting wordt, zo hou je de lol er in.

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik vind het heel begrijpelijk dat een ondernemer, die zelf wat opgebouwd heeft, en heeft nagelaten aan de volgende generatie, daar ook na zijn 65e nog op doorwerkt, dat is geen straf. In feite is het niks anders als alle oma's die dol zijn op hun kleinkinderen en enkele keren per week voor opvang zorgen, waar mee ze hun kinderen helpen. Dat wordt volop toegejuicht, maar een opa die op z'n 68 een houtwal kapt voor de open haard is taboe? Hypocriet toch zeker!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Na de 65e doorwerken? Achter de geraniums zitten is niet gezond. Opa is zodoende bezig met bezigheidstherapie,waarbij hij geen verplichtingen bij heeft, terwijl z'n opvolger er ook voordeel bij heeft. Prettige wijze om zo met je hobby om te gaan.

 • no-profile-image

  boerin

  Bijna 18 jaar zijn we nu getrouwd en al bijna 18 jaar is opa, bijna 80, 6 dagen in de week op de boerderij.
  We zijn dankbaar voor het werk dat hij doet, we zijn er echt wel mee geholpen, laat daar geen misverstand over ontstaan.
  Maar de andere kant is dat zijn constante aanwezigheid een behoorlijke wissel heeft getrokken op ons gezinsleven.
  Het heeft ons flink geknot in onze vrijheid: ja, dat hebben we misschien zelf laten gebeuren, maar zijn reacties op onze opmerkingen daarover maakten dat we ons maar in deze situatie geschikt hebben; op ruzie zitten we niet te wachten.
  Onderhand wordt het onverantwoord hem de weg op te laten gaan met de machines, maar onze zorgen daarover worden verontwaardigd van de hand gewezen. Goddank is er -nog- steeds niets gebeurd...
  En oma zit thuis; heeft gelukkig hobbies genoeg, want opa heeft maar een hobby:
  de boerderij!
  (en nee, Margreet is nog nooit bij ons op bezoek geweest)

 • no-profile-image

  kenner

  Wel Boerin uit limburg , ik weet niet of het uw Pa is , of schoonpapa , maar Opa moet in ieder geval een heel brave oma hebben !! Met onze oma ging dit vliegertje niet opgaan
  Ik vind trouwens het ook niet kunnen dat de één of de andere opa 6 van de 7 dagen bij mij op de hoeve zou zijn !! Weet zeker dat ik of mijn vrouw binnen x aantal maanden zou vertrokken zijn , gelijk hoe je het bekijkt ,,,, je bent beknot in jullie vrijheid , weegt volgens mij niet op tegenover de " hulp " die jullie krijgen

  Veel succes toch

 • no-profile-image

  Jeroen

  Waarom krijg je deze problemen,omdat mensen niet eerlijk zijn!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.