Rundveehouderij

Achtergrond

Nog geen bodem in de markt

De prijsdaling van de vleeskalveren is nog niet tot stilstand gebracht. Zwartbonte kalveren noteren gemiddeld €3,90 tot €4 per kg; roodbonte kalveren €4 tot €4,10. Dat is een daling van gemiddeld 5 cent per kg. Ook de prijs van rosekalveren is gezakt, maar iets minder. Deze bedraagt nu €2,69 tot €2,76; een daling van 3 cent ten opzichte van vorige week.
De invoering van de nieuwe kalfsdefinities per 1 juli heeft de markt van kalfsvlees veranderd. Toch lijkt de vraag naar kalfsvlees van rosekalveren jonger dan 8 maanden tegen te vallen. Vitelco betaalt 35 cent bonus voor deze kalveren, maar kan met moeite enkele honderden kalveren per week slachten. De verwachting was dat er meer interesse zou zijn in dit type vlees. Mogelijk speelt hierbij een rol dat het prijsverschil tussen blank en rose momenteel klein is.
De situatie voor de komende weken is nog weinig rooskleurig; bij zowel de blanke- als de rosekalveren is het aanbod nog steeds te groot voor de vraag. Een lichtpuntje is dat uit cijfers van SKV blijkt dat in het tweede kwartaal minder kalveren zijn opgezet dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat betekent dat het aanbod in het vierde kwartaal lager kan uitvallen. In combinatie met een hogere vraag naar kalfsvlees in de laatste maanden van het jaar ligt een prijsverbetering in het verschiet.

Met moeite prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.