Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Netwerk van emigranten

Er zit meer in netwerken dan je op het eerste gezicht zou denken.

“Wat beur jij voor de kalveren? Hoeveel gaan er bij jullie nu door de melkstal?” Terwijl troepen kinderen, onderling rap pratend in het Portugees, in de tuin of op het erf spelen, staan groepjes mannen en vrouwen bijeen rond de barbecue op een terras. We praten meestal Nederlands. Het bier vloeit, de wijn ook, en de gesprekken zijn druk en gezellig. Een eindje verderop staat een grote stal.
Hier in Portugal hebben we regelmatig etentjes of feestjes waar ook andere Nederlandse melkveehouders zijn. Natuurlijk worden dan de sector en de bedrijven doorgenomen. Het informele netwerk opereert in volle glorie. Zo rouleert er voortdurend informatie en kennis.

Eigenlijk kun je de melkveehouderij in zuidelijk Portugal zien als een netwerk. De draadjes van het net zijn de contacten tussen de deelnemers. De deelnemers zijn de knooppunten. Mensen ontmoeten elkaar, bellen elkaar onderling, horen via-via allerlei nieuwtjes, en brokjes informatie en kennis circuleren. Voor het grootste deel is dit netwerk informeel en onzichtbaar. Wie er deel van uitmaakt, staat er niet eens meer bij stil. Voor hen wordt netwerken een tweede natuur.
Degene die níet of slecht toegang heeft tot het netwerk, merkt pas hoe nuttig het is. Hij of zij vist zo nu en dan achter het net. Toch is het netwerk niet zo goed ontwikkeld als in Nederland. Een netwerk is sterker en van meer waarde naarmate er meer partijen bij betrokken raken.

Toegankelijke ‘homebase’

Sinds een tijd is er in Portugal een soort ‘homebase’ voor het informele melknetwerk, een ontmoetingsplek op internet. De Kennisclub is een kennisnetwerk van zowel Nederlandse als Portugese melkveehouders. Iedereen mag meedoen, er is geen ballotagecommissie en er is zelfs geen lidmaatschap.
Met De Kennisclub hebben we enkele experimenten gedaan om de rondreizende informatie en kennis beter toegankelijk te maken. Zo is gedurende een halfjaar informatie over de prijzen van grondstoffen en nuchtere kalveren uitgewisseld. Er is een paar keer een melkprijsvergelijking gedaan. Open staldagen zijn aangekondigd en themadagen georganiseerd.
Ook is via De Kennisclub toenadering gezocht met de Portugese landbouwassociaties. Er zijn nog zeker veel gezellige feestjes, maar het informele netwerk heeft een platform gekregen.

Verder (net)werken

Soms is een extra impuls van buitenaf ook welkom. Nieuwe kennis, andere gezichten en andere standpunten. Het LEI, en dan met name het Agrocenter voor Duurzaam Ondernemen wil daarin graag voorzien. Het AgroCenter opereert vanuit het motto ‘de ondernemer centraal’ en ziet netwerken van geëmigreerde agrarische ondernemers wel zitten. AgroCenter moet namelijk meer de boer op, en steeds meer boeren zitten over de grenzen. Al die informele clubjes in al die emigratielanden samen vormen een aardige club. Het lijkt voor alle partijen handig als in de informele clubjes iets meer structuur komt. Kijk naar De Kennisclub: een breed en open netwerk voor geëmigreerde Nederlandse agrarische ondernemers, in eerste instantie uit de melkveesector en georganiseerd per land. Uiteindelijk zou een stelsel van netwerken kunnen ontstaan.

Samen met andere geëmigreerde melkveehouders

Zo ver is het nog niet. Vooralsnog ben ik geïnteresseerd om in contact te komen met geëmigreerde melkveehouders uit Nederland binnen Europa, die het leuk vinden om van deze plannen op de hoogte te blijven en eventueel mee te denken. Wie is of kent melkveehouders (m/v) over de grens, wel binnen Europa, die het leuk vinden om te netwerken? Laat het me weten via een mailtje.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eric verstappen

  Hoi Josien.
  Ik ben geinteresseerd in je netwerk. Ik denk dat zoits ook hier zou kunnen werken. Ik wil wel eens weten hoe jullie het aangepakt hebben. Ik probeer Hier in Alberta ook zoieta op te zetten om meer ontwikkeling te krijgen.
  Ik zal nog wel meer reageren als ons internet thuis weer werkt.

  gr eric

 • no-profile-image

  josien kapma

  beste eric,

  bedankt voor je bericht, leuk te horen dat je interesse hebt. Ik denk dat de lokale netwerken ook veel van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. Alle lokale netwerken tezamen vormen een interessante groep voor nl'se bedrijven en instituten!
  ik zet je bij de lijst. We zijn nog heel kalmpjes bezig, maar binnenkort komt er meer. groet, josien

 • no-profile-image

  josien kapma

  dit is een belangrijke volgende stap om het internationale netwerk te realiseren: een eigen -interactieve- site. Ieereen kan commentaren geven, dat is al bijna standaard. In het geval van melkenoverdegrens.nl mag iedereen ook meteen artikelen plaatsen.
  registreer je om te kunnen reageren.