Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Mais hakselen als de kou invalt

Mais hakselen in Rusland is nog geen sinecure. Want tegen de tijd dat de mais eraf kan, vriest het al ‘s nachts.

Dit voorjaar begonnen we aan een project in Kaluga. De opdracht was onder andere om 20 hectare mais te telen voor vleeskalveren maar zo min mogelijk machines te kopen. Omdat we niet zeker waren over de mogelijkheid om een loonwerker de mais te laten hakselen, hebben we wel een tweedehands vierrijige maishakselaar van PZ gekocht. Dan kunnen we in ieder geval hakselen.

Voor €3.000 hakselen

Gedurende het jaar hebben we een heleboel geleerd en veel ervaring op gedaan. We vonden een lokale loonwerker met een John Deere-hakselaar. Die wil voor ongeveer €3.000 de mais hakselen, inclusief transport naar de kuil en het vastrijden van die kuil. De keuze was dus snel gemaakt om de loonwerker het maar te laten doen. Want een reparatie aan onze eigen tweedehandstrekker of hakselaar kost al snel meer en we moeten dan ook nog transport en vastrijden regelen.

Mais was nog niet rijp

In september hebben we de mais bekeken en toen bleek dat hij nog lang niet rijp was. Daarop startte een discussie over wat minder slecht is: bevroren mais hakselen en voeren of niet rijpe mais. Eind september is er namelijk al de eerste nachtvorst.
Na wat rondgevraagd te hebben, leek het beter te kiezen voor rijp en dan maar het risico van bevriezen. Toen is de loonwerker gebeld, en hij kon wel in de week van 6 oktober.

Eigenlijk al te laat

In die week ben ik er even langs gegaan om te kijken. De mais blijkt al bevroren en ook redelijk rijp. Eigenlijk zijn we al te laat, maar voor Russen is het prima. De buurman, die samen met ons de mais inspecteerde (zie foto), moest toegeven dat onze mais misschien iets minder lang is dan de zijne, maar in ieder geval wel rijp en met redelijke kolven. Wij zijn in zijn ogen met een mager zesje geslaagd. Maar we weten nu in ieder geval wat volgend jaar beter moet en kan.

Loonwerker vertraagd

Maar de loonwerker heeft wat vertraging en dus zijn we opgeschoven naar volgende week. Nu volgende week maar afwachten of hij dan wel komt, want het moet er nu echt wel af. We kijken ondertussen toch al maar met een scheef oog naar de tweedehands PZ…

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees

  ben jij die man, strak int pak?

 • no-profile-image

  Jeroen

  De buurman, die samen met ons de mais inspecteerde (zie foto)

  Volgens mij dus niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.