Rundveehouderij

Achtergrond

Lely Juno schuift voer aan

Lely komt met de Juno. Deze robot veegt op gezette tijden het voer aan dat voor het voerhek ligt.

De Lely Juno werkt op een accu die aan een oplaadstation wordt opgeladen. De techniek die daarbij gebruikt wordt is gelijk aan die van de mestrobot, de Lely Discovery. Het apparaat vindt zijn weg langs het voerhek met behulp van sensoren. Door de conische vorm keert de Juno het voer ook nog enigszins om, zodat de koeien steeds over fris voer kunnen beschikken. Het apparaat weegt 575 kilo en heeft daarmee voldoende massa om het voer opzij te kunnen schuiven.

Volgens Lely spaart deze manier van automatiseren de veehouder een halfuur werk per dag en neemt de drogestofopname van de koeien toe. Het stroomverbruik is bij acht keer per dag voeren op een koppel van 120 koeien slechts 500 kWh per jaar. De Juno is vanaf januari 2009 commercieel beschikbaar en gaat ongeveer €12.000 kosten, exclusief installatie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.