Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Laat de herfst maar komen

Het dak van de schuur is vervangen en geïsoleerd. Een bulldozer gaat ons bouwland flink onder handen nemen. En ons varken is aan de beurt…

We hebben een drukke periode afgesloten. Het dak van de schuur is gesloopt en er zit nu een nieuw, volledig geïsoleerd dak op. Een enorme opluchting nu de zomer echt op zijn retour is. Af en toe klettert de regen neer maar het dak lekt niet meer. Op de zolder van de schuur komt de gîte (vakantiewoning) en nog een kamer voor de chambres d’hôtes. De aanvraag voor de vergunning is deze week ingeleverd op het gemeentehuis. Er is hard gewerkt, veel gestrest en veel geld uitgegeven.

Tijd voor het land

Nu is er tijd om weer aan het terrein te denken. Zo komt er half november een aannemer die de 6 hectare bouwland eens flink onder handen gaat nemen. Een bulldozer zal alle overgebleven walnootbomen en stammen op een grote berg schuiven en het hele terrein vervolgens egaliseren. Daarna verwachten we de loonwerker die de 6 hectare zal inzaaien met haver. Op deze manier hopen we de grond voor te bereiden op de mais van volgend jaar.

Slacht van het varken komt in zicht

Naast droog zitten en voorbereidingen treffen voor de winter is er nog een ander ding dat onze aandacht vraagt: het varken. Alle boeren in de buurt hebben inmiddels een of meerdere varkens rond de boerderij lopen. De tijd van de slacht komt in zicht. Een van onze buren heeft gevraagd of wij met hen een varken willen delen. Zij, maar ook wij, zorgen ervoor dat het de twee varkens aan niets ontbreekt.

Een kelder vol Franse paté

Normaal gesproken is de slacht net voor de kerst. Dus knorretje heeft nog even de tijd om aan te vetten. Dat gaat hen goed af, getuige de foto’s. In december zullen de varkens elk ongeveer 200 kilo wegen. De slacht vindt thuis plaats en wordt door buurman zelf gedaan. Het is even een werk omdat alles van het varken wordt gebruikt en voornamelijk in potjes verdwijnt. Paté, en allerlei andere gerechten worden meteen geweckt. Ook de bloedworst maken is veel werk. Vorig jaar was ik nog toeschouwer, dit keer mag ik drie dagen de handen uit de mouwen steken. Je moet iets over hebben voor een kelder vol Franse paté.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  machteld

  wauw wauw wat een mooi dak maar wat weer een hoop werk vericht. Aan je verhaal te horen gaat het wel allemaal zijn gangetje. En er is altijd wat te beleven en te doen. Groetjes machteld

 • no-profile-image

  V.arken

  Geachte,

  Als u een varken zou zijn met menselijke gedachten, en niet zou kunnen spreken, en je weet dat..al is je behandeling goed, geslacht zou worden, hoe reageer je dan als de dood zo dichtbij is...

  V.arken

 • no-profile-image

  boer

  V.arken . Je schrijft als de donder een brief aan je eigenaar voor het "te laat" is.

 • no-profile-image

  Leo D

  Geen half werk dat nieuwe dak ! Maar de boerderij is het waard zo te zien. Het is er bijzonder mooi.
  Voor mij blijft het de vraag of jullie de investeringen economisch rendabel kunnen maken . Wil je ons op dat gebied dan ook blijven informeren ???
  Dat varken is het bewijs van vergaande integratie. Als de Fransen een varken met je willen delen ben je wel geslaagd daar.
  Uit vervlogen tijden herinner ik mij dat bij de slacht er inderdaad niets werd weggegooid . Ben benieuwd of een recept met varkenspootjes , hoofdkaas of gebakken nier bij de jeugdige "van Dijkjes" aanslaat. Of toch maar liever een fricandel ??? Veel beleving toegewenst de komende tijd.
  Groeten, Leo

Of registreer je om te kunnen reageren.