Rundveehouderij

Achtergrond 1983 x bekeken

GreenStall: ligbox met opklapbare schoftbeugel

Agriprom komt met een nieuwe ligboxafscheiding. De GreenStall beperkt koeien minder in hun bewegingen dan traditionele ligboxen.

De Agriprom GreenStall is een diervriendelijke ligboxafscheiding, waarmee de koeien genoeg ruimte hebben om comfortabel te gaan liggen en op te staan. Dit komt onder andere door de opklapbare schoftbeugel die bij het gaan liggen sturend werkt, maar tijdens het opstaan de koe dezelfde vrijheid biedt als in de weide. De buis is gemaakt van flexibel kunststof en heeft een met glasvezel versterkte kern.

Schoftboom vervangen door schoftbeugel

De schoftboom is dus vervangen door een beugel die per individuele ligbox kan scharnieren. In rustpositie hangt de schoftbeugel licht naar beneden. Op deze wijze positioneert de schoftbeugel een koe in lengterichting voordat zij gaat liggen. Bij het gaan liggen en opstaan, kan de koe zonder enige kracht uit te oefenen de schoftbeugel omhoog duwen. ‘De klap in de nek’ komt niet meer voor.
Als een koe in de box wordt besprongen door een tochtige koe, kan ze de box aan de voorzijde verlaten doordat de schoftbeugel opklapt. Zwakke en kreupele koeien blijven volgens de leverancier beter in conditie, doordat zij in de GreenStall dezelfde vrijheid hebben als in de weide. De veehouder kan onder de schoftbeugel door lopen, waardoor het controleren of ophalen van koeien sneller en gemakkelijker gaat.

Kunststof buizen in plaats van boxbeugels

De boxafscheiding zelf bestaat ook uit een flexibele buis van hoogwaardig kunststof met een versterking van glasvezel in de kern. Het oppervlak is volledig glad. De afscheidingsbuis is door haar samenstelling enigszins flexibel, maar heeft een ‘geheugen effect’. Hij keert weer terug in de oude stand nadat een koe ertegen heeft gedrukt.
De buis is met een zware veerconstructie aan een standpijp aan de voorzijde van de box bevestigd. Hierdoor ontstaat een veilige constructie, maar is er voldoende stijfheid in de afscheidingsbuis om koeien op de juiste plaats te laten liggen. Koeien kunnen niet klem komen onder de boxafscheiding en het liggen tegen de afscheidingsbuis veroorzaakt geen drukplekken of kneuzingen.
Het uiteinde van de afscheidingsbuis is voorzien van een ronde rubber dop. Deze drukt ligt in als een koe tegen de voorkant van de afscheidingsbuis loopt. De afscheidingsbuizen kunnen eenvoudig omhoog worden gekanteld. Hierdoor is reiniging en onderhoud van het ligbed eenvoudig.

De ligbox is rechtstreeks bij Agriprom en via dealers verkrijgbaar. Bij een dubbelde rij kost deze €166 per box, bij een enkele rij €175. Meer informatie bij Agriprom in Nieuwleusen (0529) 455320 of www.agriprom.nl.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.