Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Geen diesel leverbaar

Van de drie grote raffinaderijen in Alberta werken er momenteel twee niet. Diesel is dus een schaars goed. Vrachtverkeer krijgt beperkt diesel en boeren krijgen tijdelijk niets.

We zijn na een lange voorbereiding in augustus 2008 in Canada aangekomen en boeren nu op een boerderij met drie quarter sections land in High Prairie in het noorden van Alberta. De wegen liggen hier 2 mijl (3,2 km) uit elkaar als je van noord naar zuid gaat, en 1 mijl (1,6 km) in oost-west richting. Dat gebied vormt twee sections, van elk 1 vierkante mijl (2,6 vierkante km). Een quarter section meet iets meer dan 800 bij 800 meter (64 ha) en is exact 160 acres.
Door de opzet is alles hier dus precies vierkant. We hebben daarmee efficiënte percelen om te bewerken.

Donkere koude winters

We zitten hier ongeveer 200 kilometer ten noorden van Edmonton. Iedereen zei ons dat er in het noorden van Alberta niets te doen is. Wij zijn toch gaan kijken en weten nu dat als je eenmaal door die 160 km bossen bent, er een groot landbouwgebied ligt met voldoende lichturen in de zomer om gewassen te telen. Het is zelfs zo dat de lichtintensiteit hier beter is dan enkele honderden kilometers ten zuiden van hier.
De economie is hier goed en de landbouw biedt hier veel mogelijkheden voor wie er voor gaat. Maar we zien ook dat veel mensen uit de landbouw wegtrekken en in de olievelden, de teerzanden van Athabasca, gaan werken. De salarissen zijn daar zeer hoog, maar je bent dan ook telkens twee of drie weken van huis.
Wat voor veel mensen een rem is, is de lange, donkere winter met temperaturen tot 40 graden onder nul. Wij hebben zo’n winter nog niet meegemaakt.

Schapen beschermen tegen wilde dieren

Ons land bestaat bijna voor de helft uit bos. We hebben ongeveer 100 ha grasland en 90 ha bos. Dit is nog niet zo slecht. Om in een keer 100 ha over te nemen en te bewerken, is een hele klus. Zeker als je er ook nog een baan naast hebt.
We gaan op ons bedrijf circa 1.000 schapen houden voor de vleesproductie. De eerste 100 dieren zijn al aangekomen. Onze waakhonden hebben we direct bij de schapen gezet. Dit was ook wel nodig vanwege de aanwezigheid van wolven, coyotes en beren in de regio. Onze eerste actie was het zetten van goede afrasteringen, het maken van een goede watervoorziening en het opnieuw bewerken en inzaaien van de verwaarloosde percelen.

Drie raffinaderijen, maar geen diesel

De eerste tegenvaller was dat we geen diesel konden krijgen voor de tractor. Er zijn in Alberta drie grote raffinaderijen waarvan er een stilligt voor onderhoud en een andere door panne. Diesel is hier dan ook een schaars goed geworden. De pompen zijn gewoon gesloten. Vrachtverkeer krijgt beperkt diesel en boeren krijgen tijdelijk niets.
We hebben geluk dat de graanoogst voorbij is en de meeste activiteiten op het land klaar zijn. Ik had in de planning om ongeveer 50 ha gras te vernieuwen. Ik heb net 2 ha bewerkt en hoop die in ieder geval te kunnen zaaien voor de winter.

Op de foto hieronder kun je zien dat het tankstation gesloten is. Als je dan naar het kantoortje gaat en heel zielig doet, krijg je soms toch nog 100 liter. Net als overal ter wereld speelt vriendjespolitiek ook hier een rol.
Boeren kunnen hier gekleurde diesel kopen, maar die wordt ook gewoon bij de pomp getankt. Boeren mogen ook hun auto op landbouwbrandstof laten rijden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  josien

  Mooi avontuur, echt pionieren zo. ik ga je zeker volgen want de barre winter belooft wat. Goed dat je blogt!

 • no-profile-image

  B

  Hartstikke leuk . Jullie zitten daar wel een knap eind in the boonies . Nu het weer nog mooi is kun je zorgen dat je winterklaar bent ,want winter kan ieder moment uitbreken . Hier een paar tips . zorg ervoor dat er nu winterdiesel in je trekker zit . Nu is het ook een goed moment om gasline antifreeze in de benzinetank van de auto te gooien . Dat spul zorgt er voor dat condens water niet bevriest in de tank of benzineleiding en je gebruikt het zo nu en dan . Als je ergens bovengrondse waterleidingen hebt zoals onder een mobile home of in verwarmde waterbakken zorg dat er een werkende heattape aan zit en flink wat isolatie . Houd een tape , een verwarmingselement voor de waterbak en een thermocoupler voor de kachel in huis in voorraad . Voor mobile homes is het tevens belangrijk dat er geen kranen of stortbakken zijn die lekken want anders kan de afvoer bevriezen Zorg er voor dat jullie allemaal degelijke winterkleding hebben zoals iso overals winterboots handschoenen en mutsen . Ik wens jullie veel lol toe in jullie eerste winter hier , en heel veel succes met de farm .

 • no-profile-image

  Ad op 't Hoog

  Hoi Erik en family,

  Leuk via deze weg iets van jullie te vernemen. Het is ook leuk om jullie avontuur daar te volgen via de weblog.
  Veel warmte toegewenst in de voor jullie eerste winter daar hoog in Alberta.

  Succes Ad en Ella op 't Hoog

 • no-profile-image

  Jannie en Dick

  Hallo Luitjes.
  Wat leuk dat ik bij toeval jullie stukjes lees. Ik wordt misschien nog eens handig met dit internet gebeuren. Ik zal het doorsturen naar Rens en Gerda waar we 15 november naar toe gaan. Dit zullen ze leuk vinden. Ik moet op de site de kaart van het insluitingsgebied zoeken. We gaan bij de kudde van Dwingeloo, herder Johan Coulingh, 2 ARR rammen omruilen. Wij krijgen dan een witte en een zwarte ram terug. Maar het gebied zit op slot vanwege de blauwtong. Zo zie je maar wat internet doet. Hopelijk gaat alles goed, we denken nog veel aan jullie. Ik ben 2 weken terug weer aan mijn hand geopereerd verder gaar alles zijn gangetje. Tot horens en knuffel aan Roy en Jess.
  Jannie & Dick.

 • no-profile-image

  Jos Delissen

  Hoi Eric,

  Lees dat je goed bent aangekomen in canada... Hier in Brabant alles ok.
  ZO kom je de eerste problemen al weer vroeg tegen hoor..."geen diesel meer te krijgen" Zul je de maxxum toch maar aan de kant moeten laten staan.....
  Leuk dat ik wat van je hoor... Heb je toevallig al wat foto's van je bedrijf gemaakt of nog druk met het bouwen van de stallen

  Gr Jos Delissen (fa van Oort Volkel)

 • no-profile-image

  edward bakker

  met de raad om waterleidingen van een verwarmings draad te voorzien dacht ik aan iets wat ons is overkomen dit gaat 'n jaar of twintig terug we woonden in een mobile home het vroor n nette 35 graden door de vriesnacht kon je de cayoties en de wolven horen huilen s'morgens geen water ,ik kruip onder de mobile home de kat had de draad uit het stopcontact getrokken de koperen leiding netjes gescheurd over de hele lengte ik had me zelf voorgenomen de kat z'n laatste keer de zon gezien te hebben
  M'n vrouw(canadese) weet als ik luid hollands spreek maar beter uit de buurt te blijven de kat schijnbaar ook we hebben hem nooit meer gezien

 • no-profile-image

  Rens en Gerda

  Leuk om jullie vanaf deze kant zo te volgen. Ben benieuwd hoe jullie de winters daar zullen gaan ervaren. Zo te lezen kunnen jullie nog heel wat verwachten.
  Wij hebben vanaf volgende zomer eindelijk een wei tot onze beschikking. Dan zullen de schapen ook zo wel volgen en kan Rens eindelijk weer trainen. Iedereen de groetjes en tot horens. We missen jullie!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.