Rundveehouderij

Achtergrond

Ezel is ‘Corolla van het platteland’

In de stad stikt het hier van de Toyota’s, die tot de nok vol met mensen zitten. Buitenaf is het de ezel die zware lasten moet torsen. Ezels zijn de Corolla’s van het platteland.

Toen de Taliban vertrok, kwamen er uit Pakistan rond de 30.000 Afghaanse taxichauffeurs terug naar Kabul met hun auto’s. Dat waren bijna zonder uitzondering Toyota Corolla’s in alle mogelijke soorten en maten. Het meest populaire model hier is de stationuitvoering met starre achteras. Die kan wel zo ongelooflijk overbelast worden, dat ik mijn hart soms vasthoud dat het chassis niet doormidden breekt. Soms zijn de mensen niet te tellen die erin zitten. Maar met drie voorin, vier-vijf man op de achterbank en tot zes man achterin met daartussen ook nog kinderen, en nog wat zakken op het dak, heb je het meestal wel gehad.

Ezel als schoolbus of ziekenwagen

Op het platteland zijn weinig auto’s, maar wordt hun rol overgenomen door ezeltjes in alle verschillende maten en kleuren. Ik noem ze maar de plattelands-Corolla’s want het is ongelooflijk wat je daar allemaal op kunt laden en aan kunt hangen. Sommige zijn schoolbus, andere ziekenwagen. Ze worden als vrachtwagen gebruikt maar ook als opraapwagen. Weer andere zijn watertankers, kool-wagens of wandelwagens met een babywieg er bovenop gebonden.

Ploegen, dorsen en personenvervoer

Ezels worden als tractor gebruikt om te ploegen, als dorsmachines en je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kunt het met een ezeltje voor elkaar krijgen. Natuurlijk is hun voornaamste taak personenvervoer. En het is soms beschamend om grote kerels zich met hun voeten over de grond slepend te zien verplaatsen op een arm ezeltje, dat koppig de berg oploopt met zijn loden last, terwijl er met een stok ‘gas’ wordt gegeven en het dier via tikken tegen de kop bestuurd wordt.

Taxi’s die watertankers aanranden

In een van de districten waar ik werk hadden de Mullahs problemen met de periodes in het jaar dat de ezelinnen hengstig zijn. Het leidde tot verkeersongevallen en tot voor de geestelijkheid aanstootgevende situaties, van taxi’s die watertankers probeerden aan te randen, graanbulkwagens die opeens op hol sloegen om het strotransport te schaken, enzovoort. Gelukkig vonden de Mullahs een oplossing voor dit nijpende probleem: er mogen alleen nog maar ezelhengsten gehouden worden. Het buurdistrict heeft nu een klant voor alle jonge ezelhengstjes en kreeg opeens een lawine van ezelinnen over zich heen. Waarom ze de hengsten niet castreren is mij nog steeds een raadsel: omdat het dan een kluns wordt?

Opgevoerde ezel met turbo

Ik kwam laatst een ezel tegen, volgeladen met doorntakken, waar ik al kijkend iets vreemds aan vond. Maar ik kon het niet meteen thuisbrengen. Opeens zag ik het: het beestje was voorzien van een paar extra neusgaten. Ik ben er nog niet over uit of dit nu een opgevoerde ezel is of een ezel met turbo: wie het weet mag het me zeggen. Laat de PvdD het overigens maar niet horen hoe ze hier ezels opvoeren, want dan is Afghanistan in last!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.