Rundveehouderij

Achtergrond

Dagboek Nicaragua (3)

Drie jonge Overijsselse boeren gaan 14 dagen naar Nicaragua om landbouwprojecten te ondersteunen. Op Boerderij.nl doen ze hun verslag.

Bij het krieken van de dag reden we dinsdag 21 oktober richting Colonia Ria voor een bezoek aan een kledingmakerij. De route op zich is al de moeite waard. Zo banen we ons een weg door een kudde koeien die wordt overgedreven naar een plekje met meer voedsel, passeren we een boer die net zijn varken aan het uitlaten is en verstoren we het ontbijt van een groep gieren die zich te goed doen aan een dood paard.

Van microproject naar markt

Een groep vrouwen ontvangt ons hartelijk bij de kledingmakerij. Vol trots leiden ze ons rond.
Agriterra verschafte ze enkele jaren geleden als startkapitaal 7 naaimachines, een aantal patronen en naaibenodigdheden. Daarmee zijn de vrouwen hun kledingmakerij begonnen. Door voornamelijk op contractbasis te werken is hun afzet verzekerd. Van de opbrengsten van hun kleding reserveren ze 15 procent voor nieuwe inkopen, investeringen en het volgen van cursussen. De hier aangeleerde nieuwe technieken wordt vervolgens door de cursiste overgedragen aan de rest van de groep. Ondertussen genieten ze al een behoorlijke naamsbekendheid en vindt hun kleding op de nieuwe markt van UNAG grif aftrek.

Op de terugweg bezoeken we ook nog de boerderijen van twee UNAG-leden.

Foto

Drie jonge boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.