Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Blauwtong type 6 in Nederland

In Nederland heeft een nieuw type Blauwtong de kop op gestoken. Het gaat om type 6. Dit virustype komt eigenlijk aleen voor in Midden-Amerika en Afrika. Het is een raadsel hoe het in Nederland terecht kon komen.

Vier rundveebedrijven zijn besmet. Het gaat om bedrijven in Luttenberg, Barchem, Heeten en in Oldenzaal. Op elk bedrijf is vreemdgenoeg maar één ziek dier. Onderzoek moet uitwijzen hoe dat kan.

In de landen waar Blauwtongtype 6 heerst wordt wel gevaccineerd tegen de ziekte. Onduidelijk is met welke entstof dat precies gebeurt en hoe goed de werking ervan is. Ook daar zal nader onderzoek naar worden gedaan.

Virustype 6 geeft dezelfde ziekteverschijnselen als type 8 dat in Nederland al voorkwam. Aan de buitenkant van een ziek dier is niet t zien om welk type het gaat, daar is bloedonderzoek voor nodig.

Vooralsnog heeft Nederland te maken met extra maatregelen die de verspreiding van het viris moet tegengaan. Om de besmette bedrijven zijn cirkels van 50 km getrokken: de zogenaamde insluitingsgebieden. Alles daarbuiten valt onder de noemer beperkingsbied. Elk gebied heeft zijn eigen regels. De precieze regels staan op de website van LNV: www.minlnv.nl

Lees meer over blauwtong in het dossier blauwtong »

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE006229D01

Eén reactie

  • no-profile-image

    s bleeker veehandelaar

    HET IS VOOR MIJ ONBEGRIJPELIJK DAT ER NIET MEER REACTIES OP DEZE SITE STAAN.DE HELE EXPORT VAN PINKEN EN SCHAPEN LIGT STIL EN DE OVERHEID LAAT LANDEN ALS DUITSLAND FRANKRIJK WEL EXPORTEREN.DEZE LANDEN HEBBEN DE ZELFDE PROBLEMEN. ALLE LTO LEDEN ZOUDEN IN DE BRES MOETEN SPRINGEN EN DE MINISTER MOET ONDER DRUK VAN LTO PER DIRECT DE GRENZEN WEER OPENEN VOOR FOK EN LEVEND SLACHTVEE.

Of registreer je om te kunnen reageren.