Rundveehouderij

Achtergrond

Australisch veebedrijf van 100.000 ha

Gerrit Kurstjens was in Darwin en wilde wel eens een echt veebedrijf zien. Via via kreeg hij een uitnodiging om eens een kijkje te nemen op zo’n mega-bedrijf van 100.000 ha.

Afstanden en grootte

De routebeschrijving was eenvoudig. Vanaf Darwin neem je een lijnvlucht naar Kununurra in de Kimberley. Daar huur je een 4x4 en neem je de geasfalteerde weg naar het zuidwesten. Na 60 kilometer neem je de afslag naar rechts. Dan 53 kilometer zandweg en je ziet dan het bordje van de boerderij. Volg deze weg en na 8 kilomeeter ben je er.

Dit in verhouding kleine cattle station (veebedrijf) is ongeveer 1.000 vierkante kilometer (100.000 hectare, de oppervlakte half zo groot als provincie Limburg). Omdat dit station over 40 kilometer aan een meer grenst, varieert de oppervlakte nogal met tientallen vierkante kilometers, afhankelijk van de hoogte van de waterstand in dat meer. Er lopen nu 9.000 stieren.

300 stieren in roadtrain

Het aanleveren van de jonge stieren gebeurt met roadtrains (drie dubbeldek-opleggers aan elkaar gekoppeld) die 300 stuks jongvee of 90 ton netto per lading afleveren. Daarna worden ze in een feetlot “opgepompt” tot de slacht.

Gemiddeld kan men op het station een groei van 0,3 kilo per dag bereiken. Dit lijkt me zeer laag, maar het is voor dit bedrijf toch 3.000 kilo per dag.

Na 1 tot 1,5 jaar bereiken ze een gewicht van omstreeks 350 kilo; dan worden ze weer afgeleverd naar Indonesië.

Alleen op het einde van het droge seizoen groeien de stieren niet meer omdat er geen voer meer is. Dit is bijna allemaal in rook opgegaan. Maar in deze maanden vallen ze ook niet veel af, als het goed gaat.

Het gras ( speargrass) dat nog niet verbrand is, heeft een voedingswaarde als van ‘kartonpapier’. De stieren moeten blijven leven van de bladeren van de struiken. Bijvoeren doen ze niet.

Werk op de boerderij bestaat hoofdzakelijk uit de troep stieren bij elkaar houden en het vee verzamelen. Dit gebeurt hier in de droge tijd door vijf personen en een kok. In de regentijd gaat iedereen naar drogere gebieden en blijven er maar twee personen achter op de boerderij.

Later meer over dit bedrijf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.