Rundveehouderij

Achtergrond

Algemene beschrijving blauwtong

Van blauwtong bestaan 24 serotypes, in Nederland komt serotype 8 voor. Het komt In principe voor bij alle herkauwers, maar vooral runderen, schapen en geiten

Symptomen:
Koorts, bloedingen en zwellingen neusslijmvliezen en rond de kroonrand. Bij schapen soms gezwollen blauwe tong. Runderen kunnen van vrijwel geen symptomen tot flink ziek worden. Schapen en geiten kunnen doodgaan. Het klinische beeld is te verwarren met MKZ.

Besmetting:
Via insecten, de culicoides (knut). Inmiddels is duidelijk dat besmetting van koeien tijdens de drachtkan leiden tot overdracht naar het kalf. Deze overdracht kan liden tot abortus en misvormingen, maar ook tot virusbevattende kalveren. De uitkomst houdt vermoedelijk verband met het moment van overdracht.

Verspreiding:
Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Engeland, Denemarken: serotype 8
Zuid-Frankrijk: serotype 1
Middenlandse Zeegebied en Balkan: serotype 1, 2, 4, 9, 16 en 19

lees meer in het dossier blauwtong »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.