Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

700 dode elanden

Het jachtseizoen is geopend. Er mag weer gejaagd worden op het grootste landdier van Noorwegen. De komende weken gaan 55.000 jagers op jacht naar 35.000 elanden.

De eland is een heel groot hert dat al vanaf de prehistorie in Noorwegen voorkomt. De oudste rotstekeningen zijn 5.000 jaar oud. Ook in Nederland heeft hij geleefd. Er bestaat een Drentse jachtvergunning waaruit blijkt dat de eland in 1025 voorkwam. Bijna niet meer voor te stellen dat je waar dan ook in het overvolle Nederland, ergens op een bospaadje rijdt en zo’n eland ineens voor je auto springt.

Zware jongens

Een aanrijding met een eland loopt niet altijd goed af. Je auto total loss terugzien na een botsing is eigenlijk een happy end, want voor hetzelfde geld overleef je het niet. Een volwassen stier kan wel 800 kilo wegen en een schofthoogte hebben van 2,20 meter. Zijn totale lengte kan 2,90 meter worden. Het gewei kan een spanwijdte van 2 meter en een gewicht van 20 kilo bereiken. Zware jongens dus! De vrouwtjes zijn circa 25 procent kleiner, worden niet zwaarder dan 375 kilo en dragen geen gewei.

Geweldige kick

Onze ontmoetingen liepen gelukkig allemaal goed af, waarbij de meest gevaarlijke een eland was die 10 meter voor onze auto de weg op rende. Het dier keek net zo verbaasd naar ons als wij naar hem. De meest gedenkwaardige, zo zeggen de dorpsbewoners later, is die keer dat Johan ons huisje uitkwam, en een moedereland met jong in de tuin zag staan. Elanden zijn erg schuw en wagen zich zelden dicht bij de huizen. Omdat ze zo schuw zijn en prima kunnen horen en ruiken, lukt het meestal niet een eland goed op de foto te krijgen. Ze nemen heel snel de benen. Tot we voor 2 weken terug met vrienden een ritje door de omgeving maakten (foto 1 en 2). Lucky us!

Eén eland per negen inwoners

Een vrouwtjeseland kan tot haar twintigste jongen krijgen, terwijl ze zelf 27 jaar kan worden. Met een draagtijd van 235 dagen en na het eerste kalf, vaak een twee- of drieling, gaat het erg hard met de elandenpopulatie. De dieren komen in het verkeer om of vallen van een rots en sterven, zoals laatst dichtbij de boerderij is gebeurd. Verder hebben elanden echter nauwelijks vijanden. Behalve de eerste 3 weken van oktober, dan is het jachtseizoen voor de eland geopend.

Ons dorp Bessaker ligt op het schiereiland Fosen. Dit heeft een oppervlakte van 3.437 vierkante kilometer en telt 26.000 inwoners. Ter vergelijking: Friesland heeft een oppervlakte van 3.349 vierkante kilometer en 643.000 inwoners. Op Fosen mogen 700 elanden worden geschoten. Dit komt overeen met een vierde deel van de totale populatie. Snel gerekend is er dus op iedere negen inwoners één eland. Geen wonder dus dat we ze regelmatig zien!

Blije jagers

Op de laatste twee foto’s zie je een stel jagers voor ons huis. Tevreden bekijken ze hun buit in de aanhangwagen. Ze genieten nog even na van deze eerste jachtmiddag. Hun trofee; twee dode elanden. De ingewanden zijn eruit gesneden en de bek wordt met een vieze doek uit elkaar gehouden. Ik zie elanden veel liever levend en wel, grazend in de vallei.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    kees

    Lijkt me dat je een flinke BBQ kan houen uit 1 zo`n beest. Hebben jullie het al eens gegeten?

  • no-profile-image

    Vera Wijnveen

    Ik vind elanden veel te lief om op te eten. Wel heb ik joika op het menu gehad; dit zijn rendierballen. Op het sauhaufest (schapenkoppenfeest) aten we, logisch, een schapenkop met als delicatesse het oog en de tong. En laatst in een strandtent met weergaloos uitzicht op zee, lag er walvisvlees op m'n bord. Noorwegen; het land van de verfijnde culinaire keuken!!

Of registreer je om te kunnen reageren.