Rundveehouderij

Achtergrond

When you have lifestock, you have deadstock

“Als je levend vee hebt, heb je ook dood vee.” Dat zei me een boer toen ik dinsdagavond bij hem weg reed. Hij had de laatste weken al behoorlijk wat problemen met zijn koeien gehad.

Hij had de laatste weken al behoorlijk wat problemen met zijn koeien gehad. Deze week was het een koe met zeer waarschijnlijk een coli-mastitis. Drie dagen achter elkaar zijn mijn baas of ik bij de koe geweest en hebben haar alles gegeven wat mogelijk was. Ook de veehouder verzorgde haar op en top en nog heeft ze het niet gered. De Ieren zijn wat dat betreft wel nuchter en realistisch: je hebt gedaan wat je kon doen, maar niet alles wordt beter, that’s life.

Toch jammer

Toch baal je zelf van zo’n koe. Dan denk je: “Had ik nog iets anders kunnen doen? Ben ik iets vergeten? Hoe pak ik het de volgende keer aan?”

Zeker als je een paar keer achter elkaar een koe hebt die niet verbetert op je therapie, is het erg frustrerend en denk je “Waar ben ik mee bezig? Ben ik nog wel van nut? Kan ik niet beter thuis blijven?” Maar je moet ook realistisch blijven: je wordt als dierenarts nu eenmaal bij (erg) zieke dieren geroepen en natuurlijk blijft niet alles in leven.

Lastige omstandigheden

Soms zijn de omstandigheden ook verre van ideaal, maar dan kan je de humor van de hele situatie nog zien:

het was een middag dat het pijpenstelen regende, ontzettend hard. Toch moest ik nog ergens een bloedje gaan tappen. (Alle dieren die naar de veemarkt moeten, worden getapt ter controle op Brucellose).

Een oude man stond mij, en de student die meeliep, op te wachten. Via oude deurtjes, roestige hekjes en een glibberig paadje kwamen we bij de koe. Ze stond buiten, naast een schuur, vast. Voordat we onze regenpakken aan hadden waren we al doorweekt…De student nam het bloedmonster.

“Of we de koe ook nog even wilden opvoelen”, had de man gevraagd. Ik voelde: zeker 7 maanden drachtig! “Yes, she is in calf”, zei ik, terwijl ik keek waar de man was gebleven, ik zag ‘m niet! “Daar is hij”, zei de student en wees op een raampje. De man was de schuur in gevlucht voor de regen en hing met zijn hoofd uit een gebroken raampje!

“O my god”, zei hij, “that’s a terror”. Hij had gedacht dat het beest niet drachtig was, hij had haar goed gevoerd, vet gemest zelfs, en nu was ze drachtig!

Wat te doen?!

Zoals de student zo mooi zei: ‘Je zag de radartjes in zijn hoofd op volle toeren draaien, denkende wat hij nu moest doen?!’ Het beest dan toch maar aanhouden? Maar de veeartskosten van het tappen moest hij sowieso betalen…

Oh oh, we waren verregend, maar het was al met al wel heel grappig!

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.