Rundveehouderij

Achtergrond

Voorjaar in de bol

Je merkt dat het voorjaar eraan begint te komen: deze week de eerste lammetjes van het jaar op de wereld gezet en de koeien denken 'laten we eens met z'n allen gaan kalven'.

Allereerst de beste wensen aan alle lezers!

De feestdagen zijn weer achter de rug. Gekke dagen: vrije dagen, afgewisseld met werkdagen: er moet namelijk altijd een dierenarts bereikbaar zijn.

Zelf ben ik een week naar Nederland geweest. Niet echt een vakantie waar je van uitrust, want je wilt zo veel mogelijk mensen in korte tijd zien!

Ik ben inmiddels al weer meer dan een week aan de andere kant van de plas en weer een beetje gewend aan het Iers. Mijn Iers was duidelijk achteruit gegaan door een weekje Nederlands gepraat te hebben!

Oud en nieuw heb ik in een bruine Ierse pub gevierd. Het was rustig, bijna geen vuurwerk hier! En grappig: de Ieren wensen elkaar al happy new year voordat het werkelijk nieuwjaar is.

Je merkt dat het voorjaar eraan begint te komen: deze week de eerste lammetjes van het jaar op de wereld gezet en afgelopen weekend, net toen ik dienst had, dachten de koeien in onze praktijk 'laten we eens met z'n allen gaan kalven'. Het resultaat: een keizersnee, een koe met een slag in de baarmoeder, een aborterende koe, een koe met de baarmoeder eruit...

Het lukte me niet om de slag uit de baarmoeder te draaien, er was geen achterwacht en geen enkele andere dierenarts in de omgeving bereikbaar….uiteindelijk heb ik een keizersnee bij die koe gedaan, zo het kalf verlost en de baarmoeder teruggedraaid.

Tijdens een van mijn dienstdagen was er een vriendin uit Nederland hier. Ik mag niet klagen over al het bezoek dat ik krijg! Een leuk vakantieadresje voor velen. Getrouw is ze de hele zondag met me mee op pad geweest. Ze heeft wel kou geleden, toekijkend, maar het was naast gezellig ook handig om met twee te zijn: zo hebben we een zieke geit in de auto, op haar schoot, naar de praktijk vervoerd!

Ook gedurende de rest van de week was ik niet alleen op pad: een student diergeneeskunde, een Ier, vergezelde me. Het is fijn om zo iemand bij je te hebben: je moet antwoord geven op vragen, je moet uitleggen waarom je de dingen doet zoals je ze doet, je denkt zelf ook beter na over hetgeen je doet. Het houdt je scherp.

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.