Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Vier koeien door roosters gezakt

Roosters hebben een levensduur van 25 jaar. Normaalgesproken. Groot is mijn schrik als de 18 jaar oude roosters het begeven en 4 van mijn koeien in de mestput zijn beland.

Het gebeurt altijd bij anderen. Ik hoor ervan en schrijf erover. Maar een paar dagen geleden was mijn bedrijf ineens voorpaginanieuws . Nou ja, op de streekpagina dan.
Hoe lang gaan roosters ook gemiddeld mee. Een jaar of 25 heb ik gehoord. Een kameraad van me vond tijdens het mest overpompen brokken beton van de roosters en besloot die daarom te vervangen. Tijdens die klus schrok hij hoe gehavend die er van de onderkant uitzagen na een levensduur van 30 jaar.

Geen ongerustheid

Bij mij liggen de roosters net 18 jaar. Ook nog geen brokken beton aangetroffen of verende of verzakte roosters te zien. Geen enkele reden voor ongerustheid, ik heb nog wel andere dingen op mijn bedrijf die eerder onderhoud nodig hebben. Althans dat dacht ik.
Groot is dan ook de verrassing als ik na de middagpauze langs de stal loop en daar een aantal koeien gebiologeerd naar beneden zag turen. Normaal is daar niets spannends te zien. Nu zit er echter een donker gat, met daarin een aantal vragende ogen die als kleine lichtpuntjes oplichten uit de duisternis.
Er is geen seconde te verspelen. Ik schreeuw naar mijn vader dat hij de brandweer moet bellen. Zelf zet ik hekken om en deuren open, zodat de dieren die naast het gapende gat staan de stal ongeschonden kunnen verlaten.

Brandweer snel ter plaatse

Binnen een kwartier komen twee brandweerwagens aan met toeters en bellen. ‘Moet dat nu?!’ vraag je je af. ‘Er is geen brand’. Het valt me mee dat er geen horde toeschouwers achteraan rijdt. Slechts een enkeling uit de buurt komt even polshoogte nemen.
Even later is de pers wel ter plaatse. Van mijn vader hoeft al die ophef niet zo, zeker niet in dergelijke spannende situaties. Hij stuurt de fotograaf van ongevallensite 112achterhoek.nl dan ook subiet weer de stal uit.
Dit soort dingen overkomen je. Het is niet iets om je voor te schamen, dus van mij mag hij er wel bij zijn.
De man heeft dit soort situaties duidelijk al vaker meegemaakt, want hij stelt zich heel bescheiden op. Ook later doen zowel hij als zijn collega’s van De Gelderlander heel netjes van afstand hun werk zonder brandweer te hinderen.
Nu achteraf heb ik daar zeker geen spijt van. Het is het enige beeldmateriaal dat er is, want voor het maken van foto’s ben je op dat moment veel te druk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wouter van Corteveen

  Er staat niet bij dat de dieren het alle vier hebben overleeft maar daar ga ik wel vanuit. Er komen vaak zeer gevaarlijke soms dodelijke) amoniakdampen/blauwzuurgas vrij bij dit soort ongevallen.

 • no-profile-image

  egbert jan ten kate

  ik ben jaren werkzaam geweest bij Buiter Beton in Balkbrug en heb toen in die tijd wel 150 stallen als het niet meer is voorzien van een nieuwe roostervloer. BB Balkbrug heeft er speciaal materiaal voor en gaat erg vlug. De leeftijd van de roosters hoelang ze mee gaan hangt maar net van de fabrikant af. De jongste roosters die ik vervangen heb waren 14 jaar oud en de oudste waren ouder als 35 jaar. Hoe gladder een oud rooster is hoe harder. Om een rooster stroef te houden word de rooster bij de fabriek niet te dicht geschud in de mal om het rooster een ruwe toplaag te behouden. dus hoe opener het rooster hoe korter een roosters de levensduur heeft. BB Balkbrug legde voornamelijk den Boer beton roosters in die tijd dat ik er werkzaam was. mvgr Egbert Jan ten Kate

 • no-profile-image

  Jetty

  De gassen die vrijkomen uit mest zijn, in volgorde van concentratie: methaan (brandbaar, bij zeer hoge concentratie verstikkend), kooldioxide (verstikkend), H2S/zwavelwaterstof (zeer giftig, bijtend en brandbaar), ammoniak (giftig, bijtend en moeilijk brandbaar) en soms blauwzuurgas. Ammoniak komt in veel te lage concentraties vrij om gevaarlijk te zijn. Het is met name de H2S die mestslachtoffers maakt.
  Meer info? mail j.middelkoop@brandweeraa.nl

 • no-profile-image

  Jacco Keuper

  Dank voor de aanvulling over de gassen die vrijkomen. Ervaring leert dat je (of in dit geval de dieren) niet direct bezwijken als ze in de kelder zitten. Ik dacht ook dat de brandweer de dieren er binnen een half uur uit moest hebben, omdat ze het anders niet zouden overleven. En ik kneep 'm dus ook toen de redding niet voorspoedig liep. Gelukkig bleek dat niet het geval; ze hebben zeker een uur of vier á vijf in de kelder gezeten en hebben het allemaal goed overleefd. Alleen had een van de dieren nog een tijdje wat last van een poot. Logisch omdat de brokstukken van het rooster als onzichtbare schotsen onder het mestniveau lagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.