Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Veel leren van vruchtbaarheid

Alles meeslepen bij het insemineren van een koe? Dat moest maar eens afgelopen zijn. De drachtigheidscontrole moet ook stukken beter.

De dinsdag gebruikte ik om met de veearts, zijn assistent en de inseminator alle koeien te onderzoeken die nog niet tochtig waren gezien of nog niet geïnsemineerd waren. Dat waren er een stuk of twintig. Het gros was witvuiler, niet zwaar, maar voldoende om niet echt tochtig te worden. De meeste heb ik met lygol gedaan, de ergste gevallen die nog maar recent gekalfd hadden kregen er oxytetra bij.

Voor de middag vroeg ik ze wanneer de koeien zo wat allemaal liggen in de boxen. Ze zeiden me ‘s nachts. Ik keek ze aan en dacht ‘het zal wel’. Dus zei ik ze dat we woensdagnacht in de stal moesten zijn om controlewerk te doen.

Ik ging na de middag alleen de stal in en zag dat de meeste lagen. De conclusie moet zijn dat ze dus nooit na de middag in de stal komen. Ik heb snel de veearts, de assistent en de inseminator gezocht in hun kantoortje en ze meegenomen. Samen zijn we heel rustig langs de liggende koeien gelopen en ik haalde er in 8 minuten 16 witvuilers uit en twee stille tochtige. Die waren me ‘s morgens niet aangeboden bij de controle! Erg genoeg, maar drachtig zijn er dus duidelijk heel weinig.

Zij konden pas dracht voelen bij de koeien als deze 12 weken drachtig zijn. Ik heb ze geprobeerd te leren en te laten voelen op een koe die 9 weken drachtig was. En ze voelden ook dat er inhoud was. Ik denk dat ze nu ook durven om op 9 weken te voelen.

Bij een inseminatie nemen ze hun hele hebben en houden mee naar achter de koe. Een potje met warm water, rietje erin, een schaar en pippet. Dat is dus een heel rommeltje dat alleen maar vuil en koud wordt daar in de stal. Dus op een dag deed ik voor hoe wij het doen. Alles klaarmaken op kantoor en pipet door knoopsgat steken en naar de stal. Daar waren ze ook weer blij mee. Dat gezeul met alles vonden ze ook maar niks.
(wordt vervolgd op 5 februari)

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter

  Hoi Bert,

  Ik weet niet of je je reacties leest. Maar ik heb eigelijk maar een vraag.
  Waarom plaats je zo weinig foto's?
  De verhalen zijn geweldig en sterk maar laat ook eens een beeld zien

 • no-profile-image

  Bert

  Peter.
  Klopt weinig foto`s maar ik ga dan zo op in de dingen met werk en uitleg dat ik het gewoon vergeet. en ik vind het zelf dan zo vreemd om van bepaalde stituaties foto`s te maken.
  Maar het is zeker jammer. zal poging doen mijn leven te beteren

  Groeten
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.