Rundveehouderij

Achtergrond 290 x bekeken

Transport valt tegen

Het is niet makkelijk om in Oezbekistan aan geschikt transport voor het vervoer van vaarzen te komen. Uiteindelijk valt de keus op trucks die eigenlijk te lage zijwanden hebben.

De vaarzen zouden op vrijdag aankomen in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Het bedrijf ligt zo’n 20 kilometer van het vliegveld en de weg ernaartoe is goed.

De dag voor de aankomst zijn we tegen 4 uur in de middag naar de plaatsen langs de weg gegaan waar vrachtauto’s staan die je daar kunt huren voor een transport. Elke wagen die wat leek, inspecteerde ik samen met de bedrijfsdierenarts, een 60-jarige Rus van Koreaanse afkomst. Een prima vent en zeer actief.

Ondanks de vele vrachtwagens die langs de weg staan, vind je niet wat je zoekt. Het zijn meest open wagens met middelhoge en lage wanden. Een vrachtwagen met loopbrug vind je hier zelden tot nooit. Het zijn allemaal open opleggers en kleine vrachtauto’s, van oud tot heel oud met ijzeren en houten vloeren.

Veel wagens keurde ik af vanwege een verrotte houten vloer of omdat ze een zeer gladde ijzeren vloer hadden. Ook wagens met te lage wanden vielen bij bosjes af. Slechts enkele hebben wanden die reiken tot de schouderhoogte van een vaars. Ja, dat is ook nog te laag, maar er was gewoon niet beter. De mensen van het bedrijf hadden hier al ervaring mee, het zou dus moeten kunnen. Maar ik zag het drama al voor me dat enkele vaarzen van de wagen zouden springen.

Vrijdagavond om 6 uur waren we op het vliegveld, de meeste vrachtwagens ook. Dan begint de pascontrole omdat de wagens het luchthaventerrein opmoesten. Dat ging allemaal niet echt zoals het hoort, maar een van de bazen kreeg het snel voor elkaar met de politie en douane.

Op het vliegveld is een spoorstation met laadperron. Daar staat de achterkant van de vrachtwagens gelijk met de perronvloer, waar 15 wagens naast elkaar konden staan.

En dan sta je daar op het vliegveld met veel chauffeurs om je heen en de vertegenwoordiger van Matrix in Oezbekistan. Die goede man schold en sakkerde iedereen uit die niet deed wat hij opdroeg of gezegd had wat er gebeuren moest. Buiten de veearts van het bedrijf was er verder niemand bij die gewend was om te gaan met koeien. Dat zat me niet lekker.

Maar het viel alleszins mee toen het spel begon. Die vaarzen wilden namelijk niks anders dan weg uit de kist en naar een stal met voer en water toe. Die lopen wel, waarheen dan ook.
(wordt vervolgd op 14 januari)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.