Rundveehouderij

Achtergrond

Toverdrank tegen bluetongue

Bretagne is de regio met de hoogste gezondheidsstatus voor rundvee in Frankrijk. Eigenlijk is het een eiland waarbinnen het vee vrij kan circuleren; daarbuiten is systematisch bloedonderzoek nodig.

De basis daarvoor is gelegd door de verenigingen voor dierziektebestrijding (Groupements de Dèfense Sanitaire), waar bijna alle veehouders vrijwillig bij zijn aangesloten. Zo is in de jaren zestig met succes brucellose uitgebannen door massaal de lokale koeien af te slachten en te vervangen door zwartbonten uit Friesland en Engeland. Met treinladingen vol kwamen ze hier aan.

Er werden twee vliegen in een klap gevangen: de ziekte werd bestreden en de productie per koe verdubbelde. Het verhaal gaat dat bedrijven die geen brucellose hadden, expres besmette dieren aankochten om zo ook die wonderkoeien uit Friesland te krijgen.

Officieel IBR-vrij

Meer recent is met succes IBR bestreden en is Bretagne officieel IBR-vrij. Om die reden konden wij ook geen vee meenemen toen we hier naartoe verhuisden. Enkele Nederlanders hebben het wel gedaan en zaten daarna jaren met een geblokkeerd bedrijf.

Vorig jaar was er even paniek. Een pink die we hadden verkocht, dook 2 maanden later op in Normandië en reageerde positief op een IBR-test. Direct werd de zoektocht ingezet en bleek het I&R-systeem uitstekend te werken. Het beest was al op twee andere adressen buiten Bretagne geweest voordat het werd getest. De besmetting kwam niet bij ons vandaan (zucht).

Collectief programma tegen BVD

Op dit moment loopt er een collectief programma om de regio BVD-vrij te krijgen. Door middel van tankmelkonderzoek, bloedonderzoek en het opruimen van de BVD-dragers wordt de ziekte uitgebannen. Voorwaarde is wel dat elk aangekocht dier wordt getest. Alles wordt door de vereniging betaald. Daarnaast lopen er individuele programma’s voor de bestrijding van paratuberculose en neospora.

Voor het komend jaar staat de aanpak van bluetongue op het programma. Het virus staat letterlijk aan de grens van Bretagne, dus zullen we er zeker mee te maken krijgen.

Mentaliteit

Het succes van de Bretonse aanpak komt niet alleen door de royale financiële vergoedingen bij de bestrijding van ziektes. Het komt ook door de mentaliteit van de mensen hier. Zij lossen liever hun eigen zaakjes zelf op, zonder bemoeizucht van de regering in Parijs.

Het is de mentaliteit van de striphelden Asterix en Obelix, die door een toverdrank onoverwinnelijk zijn geworden en zo alle vijanden verslaan. Het is geen toeval dat de vishandelaar in hun dorpje rotte vis verkoopt, omdat hij die speciaal uit Lutetia (Parijs) laat komen. ('Wat heeft mijn vis met de zee te maken?'). Hopelijk vinden ze ook een toverdrank om het bluetongue-virus te overwinnen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.