Rundveehouderij

Achtergrond

Snelle test bij kalverdiarree

Agriprom komt met een gemakkelijke, complete en zeer accurate sneltest op kalverdiarree.

Met één cassette van de test met de naam Bodia kan op de vier meest voorkomende ziekteverwekkers bij kalverdiarree worden getest.

Diarree bij jonge kalveren heeft twee hoofdoorzaken: de voeding of een infectie. De verschijnselen van voedingsdiarree zijn vaak mild. De gevolgen van een infectieuze diarree zijn daarentegen ernstig tot fataal. De besmette dieren verliezen veel vocht, drinken slecht en worden slap. Er zijn vier infectieuze oorzaken: de E. coli K99-bacterie, het Rotavirus, het Coronavirus en de Cryptosporidium parvum zorgen ieder voor zich, maar vaak ook in combinatie, voor hardnekkige problemen. Een coli-infectie ontstaat rond de derde levensdag, terwijl Rotavirus en Cryptosporidiën vanaf de zevende dag diarree veroorzaken.

Coli-diarree kan al vanaf de eerste dag ontstaan, terwijl Rota- en Corona meestal rond de 2e of de 3e dag mee gaan doen. Cryptosporidien kunnen ook al vanaf de eerste dag diarree veroorzaken. Om de juiste oorzaak vast te stellen is het verstandig de mest van kalveren te onderzoeken.

De sneltest is alleen verkrijgbaar via dierenartsen. Meer informatie bij Agriprom in Nieuwleusen (0529) 455320 of www.agriprom.nl.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.