Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Slowaakse koeien melken in Portugal

Toen wij onze stal in juni klaar hadden, begon de zoektocht naar koeien. Het liefst hadden we koeien vanuit Nederland of Duitsland.

Nederland was absoluut niet mogelijk in verband met blauwtong. In Duitsland werden er koeien gevonden, maar in een gebied dat niet vrij was voor export. Het moeilijkste was ook nog dat wij het liefst koeien in productie hadden en niet alleen drachtige vaarzen en koeien.

Wij hebben contact opgenomen met Thomas Nicolay, die veehandelaar in Nederland is. Hij heeft contacten in diverse landen en vond in Slowakije een stoppend bedrijf. Het bedrijf in Slowakije was een voormalig staatsbedrijf en nu in handen van meerdere eigenaren. Dit bedrijf werd opgekocht door de gemeente en ging gelukkig voor ons niet verder.

Koeien keuren in Slowakije

Mijn man is eind augustus samen met Thomas naar Slowakije geweest en heeft daar de koeien uitgezocht. Hij heeft daar 102 koeien geselecteerd in verschillende lactaties en leeftijden, maar voornamelijk wel vaarzen.

Slowakije was toen een land waaruit je vrij mocht importeren. Alleen moest men in Slowakije wel een handtekening van de DGV (veterinaire dienst) hebben dat ze mochten komen.

Dag wachten op vereiste handtekening

Wij hebben een hele dag bij de DGV gezeten om die handtekening te krijgen. Iedereen zei ‘het is geen probleem, laat ze maar komen’. Maar er wilde niemand verantwoording nemen en die door ons zo gewenste handtekening te zetten. Op het eind van de dag (vrijdag 7 september) hebben we een fax naar Slowakije gestuurd dat ze mochten komen. Op dat moment waren de eerste twee vrachtwagens al geladen.

Dagenlang onderweg

Na een lange reis zijn maandagochtend om 8 uur 's morgens de twee veewagens vanuit Slowakije bij ons op het bedrijf gearriveerd. De koeien kwamen in de stal en hebben de hele dag alleen maar rondgelopen en wilden niet eten, drinken of liggen. Vreemd maar oké.

Die volgende vrijdag kwam de laatste vrachtwagen en die koeien gingen direct uit de vrachtwagen eten, drinken en heerlijk liggen. Vooral dat liggen, daar zagen we tegenop. De koeien kwamen namelijk uit een potstal en moesten hier in een ligboxstal. Maar boven wonder ging dat goed. De eerste week hadden we maar 10 damslapers en de rest ging direct in de boxen liggen.

Zwaar in de stress door transport

Wij hebben via Thomas geïnformeerd waardoor het kwam dat de eerste koeien hier zo gestrest kwamen. Het bleek dat er in Frankrijk op het rustpunt iets met het melken was mis gegaan. Helaas zijn we er niet achtergekomen wat dat is geweest.

Maar op dit moment gaat het goed met de koeien. We hebben nog twee ‘halve’ damslapers, soms liggen ze in de boxen en soms op de betonnen vloer.

De koeien geven op dit moment gemiddeld tussen de 28 en 30 liter per dag. En daar mogen we niet over klagen.

Foto

Joyce Luft

Laatste reacties

 • no-profile-image

  berthie

  Zo langzamerhand wordt het bij jullie ook een multiculturele veesamenstelling

 • no-profile-image

  Robert ter Horst

  Hallo fam Luft,
  Ken enkele Portugese boeren met Maxxfan ventilatoren in de stal
  Ze zijn erg tevreden. Niks voor jullie?

  Groeten uit Ootmarsum

  <>

Of registreer je om te kunnen reageren.