Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Oezbeeks bedrijf kan beter

De vaarzen zijn van goede kwaliteit. Oezbeken zijn betere boeren dan Kazachen, ze verzorgen hun bedrijf netjes. En er wordt in de bedrijven geinvesteerd.

Het was die avond en nacht koud: 5 graden vorst met mist en wind. Zelf had ik het warm genoeg doordat ik met de koeien bezig was, maar de andere mensen hadden het heel koud. Om 4 uur in de vroege morgen losten we de laatste vaarzen op het bedrijf en konden naar huis.

De vaarzen stonden in de nieuwe stal die net klaar was. Ze hadden water en luzerne. Op de dichte vloer was zaagsel gestrooid, zodat ze minder zouden kunnen vallen tijdens het wennen in de stal.

Die nacht waren veel vallende sterren aan de hemel te zien. Ze bleven maar vallen. Iedereen op het bedrijf vroeg me hoe dat kon, zoveel. Ik zei ze: ‘voor elke vaars valt een ster vandaag, en jullie zullen er geluk mee hebben’.

Met de vaarzen was het de dag na aankomst goed. Enkele hoestten wat zwaar en zijn onder antibiotica gezet. Het is moeilijk in Oezbekistan aan de juiste antibiotica te komen. Er is daar veel minder te krijgen dan in Kazachstan. Een vaars verwierp de volgende dag. Jammer, maar dat komt een enkele keer voor.

Gemiddeld genomen vind ik de vaarzen heel goed van kwaliteit. Sommige zijn in mijn ogen wel wat oud, maar het is in Duitsland wel gebruikelijker om de dieren wat later te dekken dan in Nederland. Duitsers willen zeer goed ontwikkelde dieren.

De landbouw is in Oezbekistan veel beter dan in Kazachstan. De velden zijn er veel verzorgder en de irrigatiekanalen geveegd. Er word in Oezbekistan veel meer in veebedrijven geïnvesteerd dan in Kazachstan. Daar begint het investeren nu pas.

De kleine Oezbeekse veehouders verzorgen hun vee en bedrijf gewoon beter dan de Kazakken. De mensen lijken me vriendelijker en meer tevreden. In Oezbekistan is veel katoenteelt, plus teelt van groenten, kruiden en vruchten. Het gros van de productie gaat naar Kazachstan.

In Oezbekistan is het klimaat gematigder. Het is er veel langer warm en in de winter minder koud.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    veehouder

    Volgens mij maakt u hier wel een foutje.

    Oezbeken zijn goeie agrarische akkerbouwers.
    Kazachen zijn goeie vee-mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.