Rundveehouderij

Achtergrond

Lammertijd in Ierland

‘Spring is in the air!’ In het voorjaar delen we geen diensten meer met de buurtpraktijk, want we hebben het heel druk.

Hier weer een bericht vanuit Ierland, waar het steeds drukker wordt met werk, want spring is coming! In het voorjaar delen we geen diensten meer met de buurtpraktijk, omdat het te druk is. Dit houdt in dat je één op drie nachten en weekenden dienst heb in plaats van het relaxte één op vijf schema dat we tot nu toe hadden.

En in de herfst belde men je niet je bed uit, maar nu dus wel...!

Keizersnee bij een schaap

Vrijdagavond zouden we met de collega's uit eten gaan. Ik was klaar voor vertrek toen de telefoon ging (ik had dienst): keizersnee bij een schaap... De bewuste boer heeft 200 Texelaars, die allemaal in een week moeten aflammeren. Het zou mijn eerste keizersnee alleen zijn die ik bij een schaap zou doen. Twee weken geleden had ik er één samen met mijn baas gedaan. Dit allemaal zei ik maar niet tegen de boer.

Bloeding bovennatuurlijk stoppen

Het ging redelijk goed de operatie, een monster van een lam, een blije veehouder, alleen was de buitenste laag van de baarmoeder een beetje gescheurd en hechten maakte het alleen maar erger: ‘Ik laat het maar zoals het is', zei ik tegen de boer, 'hechten doet meer kwaad dan goed'.

Hij belde meteen naar zijn moeder: zij had namelijk de cure against bleeding: een bovennatuurlijke gave om bloedingen te stoppen. Een telefoontje is genoeg: degene met de cure denkt dan aan in dit geval het schaap, zendt energie naar het schaap??? ik weet niet hoe het werkt, maar het schijnt te werken!

Twee uur slapen per dag

Klaar met schaap nr 1. Gedurende de operatie waren er overal in de stal al weer lammeren geboren… de boer was er maar wat druk mee. Deze week slaapt hij gemiddeld een uur per dag.

Jullie raden het al… schaap en keizersnee nummer 2 meldden zich aan. Nu ik toch bezig was...

Om 23.00 uur kon ik me nog even bij de anderen in de pub voegen, wat erg gezellig was.

Keizersnee wordt routine

Ik lag net een half uur in bed toen om 1.15 uur de telefoon weer ging: dezelfde boer, weer een keizersnee! Wel een goede oefening voor mij: het ging namelijk elke keer beter!

De veehouder had het trouwens perfect in orde: mooie ruime stal, licht, hokjes, schoon stro, alles bij de hand; ik mocht niet klagen over de omstandigheden.

Daarnaast is hij een erg aardige man, vol grappen.

’s Nachts aan de thee en verse scones

Na afloop, het was inmiddels kwart voor drie vroeg hij me binnen voor thee. Zijn moeder (zijn ouders wonen ook op het bedrijf) had zojuist (echt waar om één uur 's nachts nog!) speciaal voor ons scones gebakken! De geur hing nog in de keuken en ze waren nog warm...en zo zaten we om daar, zijn ouders, hij en ik aan de scones, met boter en jam en thee..te smullen!

Alle operaties een succes

Toch heb je dan zorgen en denk ik 'heb ik dit wel goed gedaan, heb ik dat niet fout gedaan, wat als alle drie de ooien morgen dood zijn...'. Maar ik belde hem de dag erna op en ze deden het alle drie prima, met grote gezonde lammeren!

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.