Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Koe in de aanval

Als een koe stress ervaart komt er adrenaline vrij, net als bij de mens. Wat adrenaline kan doen bij een koe hebben wij gemerkt.

Twee koeien werden vervoerd tussen twee locaties over 15 kilometer. Twee koeien die anders vrij rustige karakters hebben.
Maar bij het uitladen ging het mis. De aanhanger stond niet ín de ligboxenstal, maar ervóór. Normaal een routinehandeling om daar drachtige, oudmelkte koeien uit te laden. De eerste koe die de aanhanger uit kwam is Minnie, zij liep rustig de stal in naar haar kuddegenoten.
De tweede koe was het er geheel niet meer mee eens. Blijkbaar had dit korte ritje haar adrenalineniveau omhoog gedreven. Een moment van onoplettendheid bij onze medewerker en daar ging ze, het erf over en haar vrijheid tegemoet.

Alleen maakt angstig

Een koe is een kuddedier, zolang zij samen zijn functioneren zij prima. Maar nadat onze koe merkte dat ze alleen op de wereld was, ging alle redelijkheid verloren. Onze medewerkers zetten met Jeep en aanhanger de achtervolging in. Bij Remie-koe aangekomen stapte de melkster uit de auto om haar te vangen. Bij het zien van deze melkster draaide Remie zich vastberaden om en vloog onze medewerkster aan. Ternauwernood ontsnapte deze aan de aanval. De Jeep moest het wel ontgelden.
De vangers kregen in de gaten dat dit niks werd. Zij zijn omgekeerd om een trekker te halen met touwen, banden en kettingen.

Op volle snelheid op de vlucht

Bij terugkomst was de vogel (koe) gevlogen. Remie had een aardige snelheid ontwikkeld met adrenaline als doping in haar bloed. Ieder mens die zij hierna nog op haar vlucht tegenkwam werd aangevallen. Vanaf 20 meter afstand begon zij al met deze aanval. Een boer in de buurt heeft haar geprobeerd bij hem in de stal te drijven, maar de enige die dreef na de tijd, was hijzelf, in de sloot!

Shot als laatste redmiddel

De veearts met licentie voor een verdovingspistool hebben wij daarna opgetrommeld. Met hem samen zijn we opnieuw gaan zoeken naar Remie. Ze was ondertussen een groep koeien tegen gekomen die buiten achter een voerhek stonden. De politie was er inmiddels ook al bij. Ook mensen met schade op hun auto door een aanval van Remie bleven kijken.
De veearts kon gelukkig vrij dicht naderen vanachter het voerhek. Hierdoor heeft hij haar na twee keer schieten voldoende verdoofd gekregen.
Ze ligt nu in de aanhanger die ditmaal ín de stal staat. Ze slaapt haar roes uit. Ik schrijf dit nu terwijl ze al 3 uur ligt te slapen….

Foto

Janneke van de Wal

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Hoe zit het met adrenaline in combinatie met verdoven? Dan is de werking er toch ook niet?

 • no-profile-image

  veehouder

  vandaar de uitdrukking :

  Hoe een koe een haas vangt!!

 • no-profile-image

  Koeienboer

  Hoe gaat het met iedereen? En met de koe?

 • no-profile-image

  Een boer die nu geen koeien meer heeft.

  Nou, zo verging het mij ook. Een vaars stond op kalven en met een paar jongens zouden we die binnen doen, maar ze liep weg van de andere koeien. het duurde te lang en 2 pootjes staken er al uit, hoe korter wij erbij kwamen hoe verder de vaars wegliep, toen moest ze er toch gaan liggen en ik met een touw zou kans zien een touw aan de nek en er stond een boom in de buurt. Mijn zwager kwam er ook al bij te pas en met zijn zondags kleren aan begon hij te trekken ja, ik heb hem de vaars sprong op zetten het in een vaart en recht boven op mij daar lag ik met pijn in mijn buik, het kalf was al kapot de vaars sprong nog over 4 afrasteringen hebben hem de volgende dag gevangen met de hele buurt en in de stal aan een ketting. We hebben het beest beter gevoert en naar het slachthuis, met kleine kinderen in en rond de stal is het te gevaarlijk, wij noemde die vroeger een brul.

 • no-profile-image

  veehouder

  Ik heb het twee keer mee gemaakt.
  Een keer in Nederland, toen hebben we de politie aangegeven dat ze hem moesten schieten. Alles was al geprobeerd en ze zou de stad weer in. (veel te gevaarlijk) en dit was laatste kans.
  En laatste keer in buitenland, waar een koe 4 uur lang heeft rond gedwaald, waar we langs kon rijden en hebben ook neer moeten schieten. Aangezien verdovings niet werkte.

  Vandaar mijn verbazing dat verdoving hier wel werkte, wel goed dat het werkte, maar volgde het niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.