Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Klauwen zijn redelijk goed

Bekappen is een feest in Uzbekistan. Zelfs de grote bazen komen er met de neus bovenop staan om te leren van die Nederlander. En leren, dat willen die Uzbeken wel!

Maandagmorgen zouden we het klauwonderhoud doen, dinsdag de vruchtbaarheid en de praktijk. Maandag zijn direct 15 koeien behandeld. Ze gaven me de ergste dieren, die apart stonden. In totaal stonden er een twintigtal.
Het was duidelijk te zien dat ze het advies van de Nederlander die in de zomer was geweest hadden opgevolgd. Er was goed met formaline gewerkt. Maar helaas was de formaline al een tijd niet meer gebruikt, waardoor er weer verse stinkpoten bij waren gekomen.

De koeien die in de zomer door het formalinebad gegaan waren, waren weinig of niet bekapt. Ze hadden dus heel vervormde hoeven. Dan kun je niks dan losse rommel wegsnijden en wat in vorm brengen, en dit vaak herhalen.

De dieren met verse stinkpoot waren beter te behandelen. En het waren ook heel geschikte dieren om te laten zien hoe het moet als ze net kreupel zijn. De Oezbeken konden direct mijn advies opvolgen om zulke dieren een extra oxytetra-injectie te geven. Ik heb daar met oxytetra-poeder en zalf een lekker smeuige zalf gemaakt om tussen de tenen te smeren. Er is in Oezbekistan zoals gezegd weinig te koop, en dan moet je zelf maar wat verzinnen.

Ze vonden het prachtig dat ik het ze voordeed hoe te bekappen. Een van de grote bazen stond er met zijn neus bovenop. Na een paar koeien gaf ik de man die het moest doen, en onder bevel van de veearts staat, het mes. Ik liet hem beginnen en stuurde zijn hand mee om duidelijk te maken hoe te bewegen.
Zij doen het nu zelf zeker goed. Ze zijn namelijk heel anders van instelling dan op het bedrijf in Kazachstan dat ik begeleid.

Een van de redenen dat veel koeien kreupelen, is dat ze na het melken nog buiten op beton komen waar veel losse betonsteentjes liggen. Dat is een souvenir van de Sovjet-tijd. Toen moesten alle koeien na het melken naar buiten voor beweging, en dat zit er 16 jaar later nog in. Ik vertelde ze dat niet te doen, doe ze de stal in direct na het melken. Houd ze binnen en voer daar met de voermengwagen. Je zult zien dat je dan meer melk hebt. Een koe wil liggen na het melken, niet een paar uur staan te verkleumen of nat liggen op beton. Ik vroeg me af waarom je een stal hebt van €2.000 per koe als die er maar een paar uur per dag in mag?

Na twee dagen waren en bleven de koeien binnen. Alle commandeurs, die ze daar wat te veel hebben, zagen dat het beter was en dat ze daar ook konden voeren. Dus weer wat goeds gedaan voor mens en dier.
(wordt vervolgd op 31 januari)

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jelle Nauta

  Hallo Bert,
  Wil alleen even zeggen dat ik met veel plezier je stukjes lees. In mijn ogen ontwikkelingswerk zoals het moet. Veel succes verder.

 • no-profile-image

  heleen de heer

  Hallo Bert, zo leuk om je belevenissen te lezen!!
  ik ben een boerendochter uit zuid holland die nu sinds 20 jaar in Oostenrijk op 1000 m woont waar ik samen met mijn (oostenrijkse) man een kleine biologische boerderij met vakantie appmnt heb,
  We hadden 5 melkkoeien, voor en gewone nederlander erg weinig maar voor ons genoeg. Sinds een maand definitief omgestapt naar zoogkoeien want "minder is meer". het is een goed leven, lekker in / met de natuur, en in harmonie met de jaargetijden.
  hartelijke groeten en veel levensvreugde gewenst!!
  Heleen

 • no-profile-image

  jeroen

  koper en of tetra hebben alleen goeie werking op de poten en alle alternatieve producten op de markt hebben koper/zink erin!

Of registreer je om te kunnen reageren.