Rundveehouderij

Achtergrond

Kennismaken en verkennen

Sinds onze komst hier in Zuid Frankrijk, zijn we vooral bezig geweest met het organiseren van praktische zaken. We gaan ons nu richten op waarvoor we hier uiteindelijk zijn: een bedrijf starten.

Sinds onze komst hier in Barcus, drie maanden geleden, zijn we vooral bezig geweest met het organiseren van praktische zaken. Onze twee kinderen gaan in Barcus naar school en dat zij zich thuis gaan voelen, is ook belangrijk. De taal beter leren, langzaam in het Franse systeem rollen en integreren zijn drie dingen die constant onze aandacht –blijven- vragen. We gaan ons nu richten op de dingen waarvoor we hier uiteindelijk zijn: een bedrijf starten.

Ons huis heeft een typisch Baskische bouw, de meeste boerderijen in de omgeving zien er hetzelfde uit. Ons huis staat op ongeveer 350 meter en ligt aan de weg naar de Madeleine, een berg(je) van ongeveer 700 meter. Vanuit Barcus rijd je in minder dan een uur naar La Pierre Saint Martin, de dichtstbijzijnde skipiste. In anderhalf uur rijd je naar de kust, de Atlantische Oceaan. De locatie is volgens ons bijzonder geschikt om gasten te ontvangen. Ruimte, rust en volop mogelijkheden om daar van te genieten.

Start als boer: eerst verkennen

Nu nog het agrarische stuk. Waar begin je? Veel praten met de buren, die allemaal boer zijn. Zij weten als geen ander hoe alles in zijn werk gaat. Dat vergt wel wat van je tijd, want ‘even’ bij de buren op bezoek gaan is niet mogelijk. Eenmaal aan de keukentafel komen de flessen te voorschijn. Een bezoek van de nieuwe buren is voldoende aanleiding om een aperitief te nuttigen. Een gesprek voeren gaat nog steeds met handen en voeten, want ondanks onze redelijke kennis van de Franse taal, is het dialect en het Baskisch vaak lastig te volgen. Maar wanneer we weer naar huis gaan, weten we altijd meer dan toen we kwamen.

De hulpvaardigheid van de mensen is enorm groot. Ze willen met alles helpen. Met praktische zaken, maar ook bij administratieve problemen. Bovendien laten ze graag hun bedrijf en dieren zien. Elk bezoek betekent voor ons een tour door de stallen en een uitgebreide toelichting hierop. We hebben alle bedrijven hier in de buurt inmiddels gezien. Door veel vragen te stellen en goed te kijken krijgen we steeds meer gevoel over hoe we de dingen zelf willen gaan doen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.