Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Herstelwerk soms hele klus

Plotseling, midden in de winter een deel stal moeten missen is niet handig. Het betekent schuiven met diergroepen, die dan maar even om beurten moeten vreten.

Daarom bouwen we snel verder aan de nieuwe stal. In de weblog daarover was ik een tijdje geleden blijven steken bij het storten van de vloer. Toen die lag uit te harden zijn we verder gegaan met de afwerking. De draaipoorten en drinkbakken zijn bevestigd, we hebben een voorziening bedacht waardoor de dieren veel kopvrijheid hebben bij het drinken, maar niet geneigd zijn voor de bak langs te kruipen naar het naastgelegen hok en de sluitingen op de poorten zijn gelast. De eerste dieren zitten in de middelste vakken, maar de buitenste moeten nog afgewerkt worden. Betonplexplaten tegen de deuren en zijwanden voorkomen dat dieren de damwandplaten beschadigen, door hun mest, door te stoten of door erlangs te likken. De sluithekken in de buitenste afdelingen zijn net iets anders van maat, dus die moeten uitschuifbaar worden gemaakt. Ook moet de drinkbak die in de kopgevel aan de oostkant zit flink geïsoleerd worden, anders vriest deze vast.
Peter regelt hulp bij zijn buurman en ook mijn broer helpt nog even. Na een dag hard sleutelen met zijn vieren, worden ook de laatste afdelingen in gebruik genomen.

Renovatieroosters

Het lukt me op korte termijn passende roosters te vinden. We verwijderen eerst nog een aantal oude, zodat we goed bij de mixer kunnen. Die hebben we bij het leegpompen van de kelder verwijderd, en die wil door de dikke mest niet meer van de glijbaan in zijn frame terugzakken. Door er mest achter weg te scheppen en van boven te duwen lukt het ons toch er beweging in te krijgen. Centimeter voor centimeter krijgen we hem dichter bij de plek.

Roosters leggen met kleine kraan

Het leggen van de roosters gebeurt met de kraan die we bij de buurman geleend hebben. In het begin is het even goed kijken hoe we het aanpakken. Hoe bevestigen we de hijsbanden handig, zonder dat de platen beschadigen? En hoe krijg je de platen goed boven de kelder?
Het kraantje achter de trekker is wendbaar en sterk genoeg om de platen te beuren. Mijn broer, en later de buurman, besturen de kraan die ik met de trekker heen en weer rijdt tussen de stal en de stapel roosters op het erf. De roosters zijn net zo dik als de oude, alleen 2 centimeter korter omdat het zogenoemde renovatieroosters zijn. Het is daarom even zorgvuldig de landingsplek uitkienen. Ze moet niet alleen goed aansluiten aan het vorige rooster, maar ook voor en achter evenveel op de latei rusten.
Om koudeval op de dieren te voorkomen zit er een hout/rietconstructie in de stal. Als we deze weghalen vallen de rietmatten uit elkaar. Daarom laten we die zitten en halen we alleen de voerhekken weg. Dan lukt het net. Door voorzichtig te manoeuvreren krijgen we de roosters met de kraan op lange arm op hun plek.

Roosters leggen gaat vlot

Het leggen gaat best voorspoedig. Als we eenmaal de slag te pakken hebben, doen we drie platen per uur. Dat betekent dat we in 4 uur één kant klaar hebben.
Gelukkig komt het precies uit: we hebben 1 centimeter over. Door met een breekijzer de platen voorzichtig heel iets te verschuiven verdelen we die gelijkmatig.
Daarna komt een onverwacht veel grotere klus. Bij het verwijderen van de voerhekken hebben we de bevestigingsbeugels in een doos gedaan en die even aan de kant gezet. Bij het monteren komen we erachter dat ze niet - zoals wij dachten - allemaal identiek zijn. Vier uur later hebben we ook de voerhekken eindelijk hangen en kunnen de koeien weer vreten. Binnenkort de andere kant.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elloj

  Tip voor roosters oppakken.
  Uit dik ijzer een V-vorm zagen, stang van +/-50 cm er aan lassen en dit twee keer, en verbinden met ketting.
  Nu door roosters steken, kwartslag draaien en hijsen maar.

 • no-profile-image

  .

  Kun je mij een tip geven over hoe ik makkelijk mijn roosters controleer.

Of registreer je om te kunnen reageren.