Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Geen grote eindspurt melkquotum

Het geld brandt de melkveehouders na een jaar van goede melkprijzen kennelijk nog niet in de zak. Een late run op melkquotum bleef uit.
In de op één na laatste week dat transacties voor melkquotumjaar 2007-’08 nog konden worden aangemeld, zijn de prijzen voor zowel koop- als leasemelk omhooggegaan. Voor koopmelk noteert Boerderij €23,25 per kg vet, prijsrange plus of min een kwartje. Er werd aardig gebeld door kandidaat-kopers, maar met de hand op de knip. Het aanbod houdt niet over, zodat de prijs nog 65 cent won op de vorige notering.
Kennelijk is de nood om quotum bij te kopen nergens hoog, al zijn volop geluiden te horen dat goed op quotum of erboven wordt gemolken. Hoewel er ook regio’s zijn waar door blauwtong productievertraging voorkwam. Een van de makelaars vond het opvallend hoe makkelijk veehouders tegen overschrijding aankijken. Werd vorige jaren aldoor gekocht en geleast om maar niet boven quotum te melken, nu haalt menigeen de schouders op en zegt ‘dan betalen we maar wat superheffing’. De goede melkprijs maakt kennelijk nonchalant.
Ook de leasemelk ging een tikje omhoog in prijs en zit nu echt tegen de €5 per kg vet aan. We noteren €4,95.
Als gezegd schiet het melken na een trage start ondertussen goed op. In november bedroeg de gecorrigeerde melkontvangst in Nederland 911.263 ton. Dat is 3,1 % meer dan in november 2006. Vanaf het begin van het melkjaar, in april, staat de teller nu op 7.163.801 ton productie. Dat is 0,4 % boven het niveau van vorig jaar om deze tijd, wat inhoudt dat het nationale quotum (11.107.438 ton bij 4,236 % vet) inmiddels voor 64,5 % is volgemolken. Afgelopen jaar gingen Nederlandse melkveehouders 0,28 % over het quotum heen, dus het moet geen probleem zijn ook dit jaar het volledige quotum, inclusief de halve procent verruiming, te benutten.

Transacties

Het PZ meldt dat in december 27.469 ton quotum zonder grond in 767 transacties van eigenaar veranderde. Een jaar eerder was dat 31.316 ton in 1.061 transacties. 602 partijen zijn verleast, in totaal 17.038 ton. Dat is fors meer dan december 2006, toen het om 7.749 ton in 299 deals ging. In totaal is dit quotumjaar tot en met december 64.230 ton verleast, 217.126 ton verkocht zonder grond en 17.485 ton verkocht met grond.
Wie nog wil kopen: 15 januari moet de melding binnen zijn.

Prognose:

Koopmelk gelijk of iets duurder, lease gelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Hoezo brand geld kennelijk niet in de zak
  Weet u als redactie wel eens waar je over praat met dergelijke uitspraken Een jaar terug was de melkprijs gewoon afzien dat is de redactie zeker ontgaan of slechter nog vergeten Het zou u als redactie sieren om dergelijke uitspraken niet te gebruiken

 • no-profile-image

  hannes

  en wat dacht de redactie van de prijzen van krachtvoer, brandstof enz??
  logisch dat geld niet in de zakken brandt, het is er gewoon niet!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.